Pécs a kísérleti laboratóriuma mindannak, amivel a hazai ellenzék, illetve Soros György hálózata megpróbálja félresöpörni Orbán Viktort és kormányát. A spekuláns pénzén szerveződő civilek és a helyi ellenzéki pártok elkezdtek összezárni, és már az őszi polgármester-választásra hangolnak.

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Fotó: T. Szántó György/Demokrata

A decemberi és a január eleji pécsi ellenzéki tüntetésen körülbelül ezer fő vett részt, igaz, a legutóbbi alkalommal már csak háromszázan demonstráltak a munkatörvénykönyv módosítása ellen. A baranyai megyeszékhely viszonylatában soknak számít az ezres létszám, hiszen nagyjából megfelel a fővárosi tüntetések résztvevőinek. Látszólag az ellenzéki pártok és a szakszervezetek kaptak itt nagyobb szerepet, de a mozgósításban nagyon is aktívak voltak helyi civilek, valójában a Soros György-féle Nyílt Társadalom Alapítvány által kitartott formációk.

Októberben, miután Pécsen megtörtént az első szabálysértési eljárás egy hajléktalan ellen, aki nem törődött a közterületen való életvitelszerű tartózkodás törvényi tiltásával, rögtön tartottak egy megmozdulást. Akkor még csak ötven-hatvan fő jelent meg, ezt sikerült hónapról hónapra növelni.

A mozgósítás központja az Emberség Erejével Alapítvány (Demokrata, 2018/09.). Kerestük őket, de ezúttal nem nyilatkoztak lapunknak. Az alapítvány továbbra is igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha nem ártaná bele magát a politikába, bár Facebook-oldalukon most is található néhány kormányellenes poszt, a tüntetések kezdetekor pedig gyorsan megosztották a Magyar Helsinki Bizottság tüntetőknek szóló kisokosát. „Forró szívvel, hideg fejjel!” – a rettegett CSEKA jelmondatával zárták a bejegyzést. Ezt azonban nem minden tüntetőnek sikerült megfogadni, egyesek nagyon is forró fejjel rontottak neki a PécsMa.hu Király utcai szerkesztőségének. Először a lap munkatársai kaptak halálos fenyegetéseket, majd megpróbálták betörni az iroda ablakait. Nem járt sokkal jobban a Dunántúli Napló szerkesztősége sem, amelynek külső, földszinti ablaküvegeit egy decemberi tüntetés alkalmával teleragasztottak matricákkal, majd tojással dobáltak meg a Hadházy Ákos által feltüzelt tüntetők.

Mellárt már dobták

Pécs ellenzéki politikai mikrokultúrájában ugyanaz zajlik, mint országos szinten. A tavalyi országgyűlési választáson a kiugrott jobboldali politikus, Mellár Tamás lett az ellenzék és az ellenzékhez csatlakozó civilek emblematikus figurája. Függetlenként indult a választáson, és be is jutott a parlamentbe azoknak a pécsieknek a képviseletében, akik úgy érezték, beleuntak a pártpolitikai csatározásokba. Csakhogy Mellár Tamás hamarosan hátat fordított nekik, hiszen csatlakozott a Párbeszéd Magyarországért parlamenti frakciójához.

Önérzetes és ambiciózus emberként ismeri a város a közgazdászt, akinek a kormányellenesség új és aktív politikai szakaszt nyitott az életében. Követte az úgynevezett Márki-Zay-féle receptet, és tavaly létrehozta a Mindenki Pécsért nevű szervezetet, amelynek az lenne a feladata, hogy összefogja a város ellenzéki erőit az őszi önkormányzati választásokra.

No de ki legyen a polgármesterjelölt? – vetődött fel a kérdés. Mellár Tamás azt ígérte, hogy ezt majd egy előválasztáson döntik el a pécsi ellenzéki szavazók. Csakhogy Mellárt megkerülve, a január elején szervezett pécsi tüntetésen Nemes Balázs, a Momentum országos szóvivője, egyben a párt pécsi vezetője, Gulyás Emil pécsi szocialista önkormányzati képviselő és Kunszt Márta, a DK helyi önkormányzati képviselője közösen bejelentették, hogy az ellenzék már döntött: Péterffy Attila független jelöltet támogatják a polgármesteri székért folytatott versenyben.

A baloldali ellenzék bejelentése ellenére még nem teljes az ellenzéki egység. A Jobbik és az LMP egyelőre nem döntötte el, hogy beáll-e a Mellár-féle nagy ernyőszervezet, a Mindenki Pécsért alá. Információink szerint az LMP – érzékelve a szövetségi rendszer kialakulásának nehézségeit – saját jelöltben is gondolkodik. Vicze Csilla ügyvédnő nevét emlegetik. Őt jól ismeri a város, pártpolitikai értelemben sosem exponálta magát, ám egyik vezető alakja volt annak a „környezetvédő harcnak”, amit a pécsiek a Tubesre tervezett katonai radar építésével szemben vívtak.

Jobbik és Momentum

A kérdés most az: mi lesz erősebb a városban? A Soros felől érkező egységesítő akarat győz, vagy a függetlenek, sőt civilnek mondott személyek ambíciói? Gyimesi Gábor, a Jobbik helyi vezetője azt mondta a Demokratának, hogy a 2018-as választás szavazatai alapján megállapítható, hogy pártja a legerősebb ellenzéki erő a városban. Kivel kötnének szövetséget? Ez még nem dőlt el. Azt azonban, hogy az LMP ugyanabba az irodaházba költözött, ahol a Jobbik állomásozik, a közvélemény egy része máris összeborulásként értelmezi, míg Gyimesi Gábor szerint szó sincs erről. De ettől még tárgyalhatnak majd az LMP-vel és a Momentummal is…

(Tudni kell: A tavalyi kampányban napvilágot látott egy hangfelvétel, amelyen a Momentum helyi vezetője antiszemita, rasszista és homofób kijelentéseket tett – a szerk.)

Pécsen az elmúlt évtizedben az egykori bányászlakótelepek szavazói, valamint az SZDSZ megszűnése után párt nélkül maradt egyetemi bölcsész értelmiség és a helyi művészvilág határozták meg az ellenzéki politikát. Újabban azonban előretör a Momentum, amely az egyetemek diákjait vette célba, akiket például az Emberség Erejével Alapítvány és más, hasonlóan Soroshoz köthető szervezetek igyekeznek érzékenyíteni. A modernitás lendületét itt többek között az a Polyák Gábor egyetemi tanár képviseli, aki részt vett a Sargentini-jelentés vitáján a LIBE bizottságában. A Momentum igyekszik integrálni és befolyásolni például az egyetemi szakkollégiumokat, és flashmobokat szervez a különféle karokon. Az MSZP és a DK minden kísérlete meghiúsul, amellyel be akar törni ebbe a világba: a Momentum itt trendi, a hagyományos baloldal viszont ciki.

Az egyetem bölcsészettudományi kara. Főként ez a Momentum terepe. Fotó: T. Szántó György/Demokrata

Baloldali egyetem

A pécsi egyetemen sajnálatosan elmaradt a rendszerváltás. A humán képzésben helyükön maradtak a túlnyomó többségükben baloldali tanárok, ráadásul már a Kádár-korszak elején is ide száműzték Budapestről a keményvonalas sztálinistákat. Ezek az oktatók nevelték ki szellemi utódaikat. Egyes tanárok már a napi politikát is beviszik az előadásaikra. Az egyetem Kerényi Károly Szakkollégiumából is számos diák vesz részt a tüntetések szervezésében, de a kormányellenes civil szférával is sok helyen tetten érhető az összefonódás. Egyes oktatók például ilyen-olyan honoráriumokat, tanulmányi utakat és egyéb juttatásokat kapnak a CEU-tól, egyébként Pécsett is volt tüntetés a CEU mellett.

A városban is hiányzik azonban a megmozdulások mögül a tömegerő, hiszen az akciókat egy pénzügyileg jól ellátott, ám mégis zárt és szűk kör produkálja. Nemrég például útlezárásos tiltakozást hirdetett meg az MSZP, a DK és néhány szakszervezet. Voltak, akik azt remélték, hogy ettől megbénul a város közlekedése, de a megmozdulás félpályás ácsorgássá szelídült, mivel csak 6-8 gépkocsi vett részt benne. Őri László, Pécs fideszes alpolgármestere szerint itt is stílust váltott az ellenzék. Ahogy Mellár tavasszal függetlenséget színlelve csapta be a pécsieket, most arra készülnek, hogy a bukott baloldal jelöltjeit civilnek álcázva adják el a választóknak, a folyamatos kudarcokat pedig egyre erősebb dühvel és gyűlölettel igyekeznek elfedni.