A családok éve elsősorban arról szól, hogy a régi támogatások megtartása és az újak bevezetése mellett minél inkább bemutassák, micsoda erőforrás a család, mekkora potenciál rejlik a gyermeknevelésben – mondta Novák Katalin.

Az idei a családok éve, amely arról szól, hogy még inkább a középpontba helyezzük a családi értékeket, még több támogatást adjunk a magyar családoknak – hangsúlyozta az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős ügyvezető államtitkára Budapesten, a Margitszigeten szombaton.

Novák Katalin indította el a Legszelídebb Motorosok Felvonulását, amelyen több ezer gyermek vett részt kismotorjával a Családok éve – Családi majális elnevezésű kétnapos rendezvény keretében.

Közölte, hogy a fröccsöntött kismotor, amely Magyarországon az egyik legnagyobb mennyiségben eladott jármű, magyar találmány, amelyet Neizer László építészmérnök álmodott meg. Úgy fogalmazott, hogy az eszköz „státusszimbólum”, ugyanis „kifejezetten ciki” egy két-, három- vagy négyéves gyermeknek, ha nincs ilyenje.

Az államtitkár az MTI-nek azt mondta, a családok éve elsősorban arról szól, hogy a régi támogatások megtartása és az újak bevezetése mellett minél inkább bemutassák, micsoda erőforrás a család, mekkora potenciál rejlik a gyermeknevelésben. Ezt jól kifejezik az ilyen rendezvények, amelyek során a résztvevők kikapcsolódnak, kiszakadnak a mindennapok gondjaiból – vélekedett.

Megjegyezte: ehhez kívánnak segítséget nyújtani, és felhívnák a figyelmet arra, hogy igazából erről az örömről szól a gyermekvállalás.

A kormány bátorítja a fiatalokat, hogy amennyiben gondolkodnak a családalapításon vagy a további gyermekvállaláson, merjenek belevágni. Érezzék, hogy ehhez támogatást kapnak majd – tette hozzá. Erről szól, hogy 2010 óta folyamatosan bővítik a családtámogatások rendszerét, amelyet tekintve Magyarország vezető Európában. Minden élethelyzetben igyekeznek a lehető legtöbb hozzájárulást megadni – hangoztatta.

A családalapítás előtt álló fiatalok olyan támogatásokat kapnak az otthonteremtéshez, a gyermekneveléshez vagy a bölcsődei ellátáson keresztül a gyermekfelügyelethez, amelyek segítik őket abban, hogy bátran tudjanak igent mondani a gyermekvállalásra. A kormány üzenete, hogy ezt folytatni fogja, elköteleződése a jövőben sem változik majd, a családok állnak az első helyen – mondta Novák Katalin.

(MTI)