A legújabb ellenzéki akciókról kérdeztük ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt.

Fotó: Demokrata/Somfai Sándor

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata

– Keveset kellet várni a 2019-es esztendőben, hogy újra egységfrontba tömörüljön az ellenzék.

– Kétségtelen tény, hogy az elmúlt hetek egy kontrollt vesztett parlamentben belüli és azon kívüli ellenzék és egy velük egy húron pendülő, külföldi aktivistákat is a soraik között tudó erőszakos kisebbség akcióiról is szóltak, bár meggyőződésem, hogy a politikai Richter-skálán messze nem eredményezett olyan rengést az eseménysor, mint amilyet a szervezők és a megbízóik – például Soros – szerettek volna. 

– A munka törvénykönyve módosításának eltörlése mellett a rendőröknek is kevesebb túlórát követelnek a tüntetők. Ön szerint indokoltak a demonstrálók felvetései?

– Azzal ma már a józan többség tisztában van, hogy az új munkajogi szabályozás EU-konform, régiós szinten is teljes mértékben vállalható és versenyképes. Az pedig több mint arcátlanság, hogy a rendőröket túlóráztató, őket provokáló és velük erőszakoskodó ellenzéki erők próbálnak az empatikus szerepében tetszelegni. Megjegyzem, hogy az erőszak nem verifikál semmilyen amúgy jogszerű követelést. A többi ellenzéki kívánalom pedig még ennél is komolytalanabb, például az Európai Ügyészség jelenlegi formájában durván támadja a nemzeti szuverenitást, ezért vállalhatatlan.

– Van itt más is, például a Miniszterelnökség Várba költözése. Mire alapozhatja a Párbeszéd azt az álláspontját, hogy a kormányhivatalok Várba költöztetése nem más, „mint monarchista restauráció”?

– Megítélésem szerint ez egy újabb blöff, hiszen nemcsak az érintett párt és az ellenzék, de külföldről finanszírozott álcivil szervezetek is kritizálják a lépést, miközben Sólyom László Várba költözése nem zavarta a köztársaságért aggódókat. Teljesen egyértelmű, hogy a kormányfő és hivatala Országgyűlés épületében történő elhelyezése sértette a hatalmi ágak elválasztásának elvét, ezen változtatni kellett. 

– Azt is kifogásolják az érintett jogvédők, hogy nem lehet korlátlanul tüntetni a Várban. Jogosak ön szerint az ilyen jellegű kritikák?

– A liberális demokrata Barack Obama korábbi amerikai elnök által jegyzett, a Védett Szövetségi Épületekről és Területfejlesztésekről szóló törvény nevet viselő jogszabály az USA-ban rögzíti, hogy a fontos kormányzati épületektől bizonyos távolságra lehet demonstrációt tartani. Az ezzel konvergáló hazai szabályozás tehát semmiképpen nem antidemokratikus. Bár meggyőződésem, hogy a „külföldi fejtágításon” részt vevő ellenzéki politikusok is pontosan tisztában lehetnek ezzel.