Kovács Zoltán kormányszóvivő visszautasította szombaton a Handelsblatt német lapnak azt az állítását, hogy a magyar kormány Soros György elleni támadásai antiszemita jellegűek lennének, a szóvivőnek a lap által le nem közölt levele szerint Sorossal és hálózatával az a baj, hogy bevándorláspárti tevékenységük figyelmen kívül hagyja az emberek akaratát és demokratikusan megválasztott kormányok ellen irányul.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Miután a Handelsblatt a „sajtószabadságra” hivatkozva nem volt hajlandó azt közölni, Kovács Zoltán a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációs irodájának angol nyelvű honlapján tette közzé levelét, amelyet a lap „Soros védelmében” címmel november 16-án publikált szerkesztőségi cikkére reagálva írt.

A szóvivő ebben felidézte, Andreas Kluth főszerkesztő a cikkében azt állítja, hogy „a Soros Györgyről szóló összeesküvés-elméleteket Magyarország terjeszti”, és „ennek eredetét az európai antiszemitizmus legaljasabb formáira” vezeti vissza.

Kovács Zoltán hangsúlyozta, hogy Orbán Viktor és kormánya sohasem hivatkozik Soros zsidó gyökereire, aki maga is keveset beszél erről, és inkább amerikai identitását hangsúlyozza. Kovács szerint Kluth, valamint Soros liberális védelmezőinek „elkeseredett erőfeszítései a zsidó kártya kijátszására” arra irányulnak, hogy „besározzák azokat, akik ellenezni merik Soros bevándorlásbarát, antidemokratikus politikáját”, és szándékosan figyelmen kívül hagyják a valódi problémát, a népakarat tiszteletben tartásának kérdését.

„Különbség van aközött, ha az ember a kommunista diktatúrák megdöntéséért dolgozik, ahogy azt Soros alapítványai egykor tették, s aközött, ha demokratikusan megválasztott kormányok ellen tevékenykedik, ahogy Soros és hálózata ezt ma teszi” – hangsúlyozza.

Soros védelmezői szeretnek olyan filantrópként hivatkozni rá, mint aki – ahogy Kluth fogalmaz – „pénzének nagy részét elajándékozza”. Ugyanakkor következetesen figyelmen kívül hagyják azt, hogy Soros, amint azt maga is elismeri, egy radikális politikai napirendet követő politikai szereplő, akinek álláspontja egy Wall Street Journalnak adott interjúja szerint „teljes ellentétben áll a jelenlegi miniszterelnök, Orbán Viktor által hirdetettel”.

„Neki és a finanszírozásától függő NGO-k hálózatának nincs demokratikus legitimációja arra, hogy ideológiai töltetű tevékenységet folytasson Magyarországon, különösen a bevándorláshoz hasonló, jelentős nemzetbiztonsági kérdésekben. Orbán Viktor azért olyan nyílt bírálója és rendíthetetlen ellenfele Soros Györgynek, mert Soros és hálózata agresszíven beléptek a politika színpadára, hogy egy nyitott határokat és bevándorláspárti napirendet erőltessenek, amely nagyobbrészt szembemegy a magyar állampolgárok akaratával” – írja Kovács Zoltán.