A stratégiai partnerség szintjére emelték a magyar-laoszi politikai kapcsolatokat – közölte Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn Budapesten, miután megbeszélést folytatott Thonglun Sziszulit laoszi kormányfővel.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor azt is elmondta, hogy Magyarország képviseleti irodát nyit a délkelet-ázsiai országban, továbbá megnyitja a kötöttsegélyhitel-együttműködés negyedik szakaszát. Utóbbiról szólva kifejtette: Magyarország jelentős kötött segélyhiteleket nyújt Laosznak, ahol így több magyar beruházás is létrejöhet. A beruházásokat finanszírozó hitelek már több tízmillió dollárra rúgnak, a kereskedelmi forgalom így két év alatt hatszorosára nőtt – tette hozzá.

A kormányfő az együttműködés kiemelt terepének nevezte az oktatást is, jelezve, hogy több mint 300 olyan ember van Laoszban jelentős társadalmi pozícióban, aki valaha Magyarországon járt iskolába, és jelenleg is 186 laoszi diák tanul állami ösztöndíjjal Magyarországon. Most pedig megállapodás született arról, hogy évi 100-ra növelik a magyar állami ösztöndíjak számát.

Thonglun Sziszulit is eredményesnek nevezte a budapesti tárgyalást, és örömét fejezte ki, hogy stratégiai szintre emelték a kapcsolatokat.