Fotó: shutterstock, illusztráció

Megszüntették annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki február közepén az M5-ös autópálya leállósávjában kamionjával elsodorta az éppen intézkedő rendőröket.

Megszüntette a Budapest Környéki Törvényszék annak a férfinak az előzetes letartóztatását, aki február közepén az M5-ös autópálya leállósávjában kamionjával elsodorta az éppen intézkedő rendőröket – közölte a bíróság csütörtökön az MTI-vel.

Felidézték: a román állampolgárságú kamionsofőr február 13-án reggel a vontatóból és pótkocsiból álló járműszerelvénnyel Szeged felé haladt az M5-ös autópályán. A férfi azonban nem a vezetésre figyelt, hanem a jármű rádióját próbálta beállítani, emiatt hajtott a leállósávba, ahol hátulról nekiütközött egy rendőri intézkedés alá vont személygépkocsinak és az előtte álló személyautónak. A kamion elsodorta a járművek mellett álló rendőröket, a balesetben az igazoltatott jármű vezetője és ez egyik rendőr súlyos sérüléseket szenvedett, egy rendőrnő pedig a helyszínen meghalt.

A Budakörnyéki Járásbíróság február 15-én elrendelte a halálos közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsított férfi előzetes letartóztatását. A végzés ellen a vádlott és védője fellebbezett.

A másodfokon eljáró Budapest Környéki Törvényszék a fellebbezést alaposnak találta és arra az álláspontra helyezkedett, hogy a bűncselekmény súlya nem alapozza meg a szökés, elrejtőzés veszélyét.

„A bírói tanács megvizsgálta a gyanúsított életkörülményeit, valamint figyelembe vette az egyéb tárgyi és személyi tényezőket, mely alapján nem következtetett arra, hogy a gyanúsított szabadlábra kerülése esetén a hatóság elől megszökne vagy elrejtőzne” – írta a törvényszék, megjegyezve, ezért az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatták és megszüntették a gyanúsított előzetes letartóztatását.

Az Országos Rendőr-főkapitányság reggel közölte, hogy a balesetben meghalt rendőrnő búcsúztatását csütörtökön tartják, a gyászszertartás a család kérésére a sajtó számára nem nyilvános.

MTI