Fotó: MTI

Feljelentést tesz a Fidesz egy szabálytalanul értékesített önkormányzati lakás miatt Márki-Zay Péter (független) polgármester, Kis Andrea (MSZP) alpolgármester és Nagy Ernő szocialista képviselő ellen, akinek lánya áron alul, a közgyűlést megkerülve vásárolta meg az ingatlant – közölte a Fidesz-KDNP közgyűlési frakciójának vezetője csütörtökön az alföldi városban.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Hegedűs Zoltán sajtótájékoztatóján elmondta, Nagy Ernő a Lakásügyi Tanácsadó Testület (LTT) elnökeként visszaélt hivatali hatalmával, amikor rokoni kapcsolatukat eltitkolva szabálytalanul segítette bérlakáshoz lányát.

A szocialista képviselő szintén szabálytalanul járt el, amikor a tartalmilag és formailag is hibás pályázat ellenére jóváhagyta, hogy meghosszabbítsák lánya bérleti szerződését, ami feltétele volt annak, hogy néhány nappal később kedvezménnyel megvásárolhassa a lakást – közölte a frakcióvezető.

Márki-Zay Péter és Kis Andrea figyelmen kívül hagyta a helyi lakásrendelet előírásait, amikor meghosszabbították a bérleti szerződést. A hűtlen kezelés gyanúja is felmerül, mivel az ingatlanértékesítéshez közgyűlési jóváhagyás kellett volna, a képviselő lánya pedig nem lett volna jogosult arra, hogy 40 százalék kedvezménnyel vásárolja meg az ingatlant – hangsúlyozta Hegedűs Zoltán.

Cseri Tamás (Fidesz-KDNP) képviselő dokumentumokat bemutatva elmondta, a képviselő lánya 2017 nyarán már a főtéri lakás bérleti jogát is szabálytalanul szerezte meg. Nagy Ernő az LTT elnökeként a helyi rendelettel ellentétesen tette lehetővé gyermekének, hogy hároméves helyben lakás nélkül szerezze meg a bérleti jogot. Szintén szabálytalan volt, hogy tavaly december 17-én anélkül engedélyezte a bérleti jog meghosszabbítását lányának, hogy a tartozásmentességről szóló közműszolgáltatói igazolást bemutatta volna.

A képviselő gyermeke így négy nappal később – szabályos bérleti jogviszony hiányában – nem kaphatott volna 20 százalék kedvezményt a lakás vételárából, és a további 20 százalékos kedvezményre sem lett volna jogosult, mivel nem a szerződés aláírásakor, hanem csak több mint három hónappal később kell kifizetnie a vételárat – közölte Cseri Tamás.

Kis Andrea (MSZP) alpolgármester korábban újságíróknak azt mondta, az ingatlan értékesítése során a korábbi városvezetés döntését hajtották végre. A közgyűlés a tavaly februári időközi választást követően módosította a helyi lakásrendeletet, a korábban pályázatot benyújtok számára azonban lehetővé tették, hogy az eredeti feltételekkel vásárolják meg az ingatlanjukat.

Hegedűs Zoltán ezzel kapcsolatban kifejtette, 2017-ben a közgyűlés arról döntött, hogy mintegy 400 lakást kijelölnek értékesítésre. Az adott ingatlan jogszabályokat sértő, áron aluli és a közgyűlést megkerülő eladásáról azonban a polgármester és az alpolgármester döntött.