Megszabadulna a magyar intézményektől és szállodát hozna létre a temesvári magyar házban az épület tulajdonosa – közölte a Heti Új Szó című temesvári hetilap, amelynek szerkesztősége az épületben működik.

Fotó: muvelodes.net

Fotó: muvelodes.net

A város szívében álló, ötszintes épületet Trianon után közadakozásból építtette, és az erre a célra létrehozott Magyar Ház Részvénytársaság tulajdonaként telekkönyveztette a bánsági magyarság. Az 1930-ban átadott épület azonban csak rövid ideig adott otthont a magyar intézményeknek. A kommunista diktatúra idején államosították, a pártsajtó szerkesztőségeit költöztették bele, és a kommunizmus bukása után sem szolgáltatták vissza. Egy 1990-es elnöki rendeletnek, és egy későbbi bírósági ítéletnek megfelelően azonban az épület első emeletén maradhatott a Heti Új Szó szerkesztősége, amely egyik fenntartójának, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei szervezetének is irodát biztosított a termeiben.

Marossy Zoltán, az RMDSZ Temes megyei szervezetének elnöke az MTI-nek elmondta: az elmúlt napokban a polgármesteri hivatal közvitára bocsátotta, hogy mélygarázst építene a telekre, amelyen az épület is áll. Marossy úgy vélte: ez annak a cégcsoportnak az érdeke, amely megszerezte az épület tulajdonjogát, és amely hónapok óta próbál megállapodni a Heti Új Szó szerkesztőségével és a magyar szervezetekkel az emelet átadásának a feltételeiről.

Marossy Zoltán kijelentette: a bánsági magyarságnak be kell látnia, hogy a magyar ház elveszett, de azt is hozzátette, hogy „nem fogják olcsón adni a bőrüket”. Meg fogják kérni az árát annak, hogy távozzanak a bánsági magyarság számára szimbolikus jelentőséggel bíró épületből.