Szél Bernadett szerint az országban az igazi harcot a magyar emberek vívják, akik kemény küzdelmet folytatnak a családjukért, megélhetésükért és sokszor az egészségükért is, de a kormányfőtől nem várhatnak segítséget.

„Önök valamiféle sátáni Soros-tervről beszélnek”, de a magyar emberek nem ezt várják a kormánytól – fogalmazott. Az LMP-s politikus a szerinte valódi problémák közé sorolta például a bérválságot és az egészségügy tönkremenetelét. A mostani kormány ideje alatt duplájára nőtt a kórházi fertőzések száma, újrahasznosítják a kórházakban az egyszer használatos eszközöket, és „patkányok esnek le a mennyezetből” – mondta az országgyűlésben.

Orbán Viktor azt felelte: megérti, hogy Szél Bernadett nem szívesen hall a „Soros-tervről”, hiszen programvezetője volt a Menedék Migránsokat Segítő Egyesületnek, és „a Humanista Mozgalom részeként is a Soros-hálózat része volt”.

A bírálatokra úgy reagált: a 2010-es kormányváltás óta 724 ezerrel nőtt a munkában állók száma, 2018-ra – 2010-hez képest – a minimálbér csaknem 88 százalékkal lesz magasabb, az egészségügyben 500 milliárd forintos fejlesztést és 400 milliárd forintos bérfejlesztést hajtottak végre, megújult 77 kórház, 54 rendelőintézet és 97 mentőállomás, továbbá épült 23 új rendelőintézet és 30 új mentőállomás. A jövő évi költségvetésben pedig 220 milliárd forinttal több jut az egészségügyre, mint 2017-ben – tette hozzá.

Viszonválaszában Szél Bernadett azt mondta: a Parlament falain kívül már „mozgósítjuk az embereket”, ez miniszterelnök-jelöltként neki és az egész ellenzéknek a küldetése.

Orbán Viktor szerint az LMP-s politikus valójában kérdésnek álcázta a programhirdetését.

MTI