Fotó: MTI/Soós Lajos, illusztráció

A magyar kormánynak a magyar emberek a legfontosabbak, az ő biztonságuk, és nem az, hogy a biztonságos országokból érkező illegális bevándorlók törvénytelen úton bejussanak Magyarországra és szabadon mozogjanak – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön az MTI-vel.

A tárcavezető arra reagált, hogy a Göteborgs Posten csütörtökön közölte Margot Wallström nyilatkozatát, amelyben a svéd külügyminiszter azt mondta a magyar menekültügyi eljárást módosító törvényről, hogy aggódik, annak milyen következményei lehetnek. Úgy látja, a Human Rights Watch, az Amnesty International és mások jogosan mondták, hogy “ez a lépés törvénytelen lehet, de mindenekelőtt nem humánus”. Fontos, hogy “mi, akik kritikusan viszonyulunk hozzá, ki is mondjuk ezt”, és uniós körben meg kell vitatni, a Tanács ülésén biztosan hamarosan napirendre is kerül – közölte.

A svéd külügyminiszter azt is mondta: részt vett egy külügyminiszteri ülésen, ahol nyilvánvalóvá vált, hogy Magyarország azon országok egyike, “amelyek szögesdrótot vásároltak nagy mennyiségben, miközben mi takarókat szereztünk be; ez a szemleletet is jól szimbolizálja”. A biztonsággal érvelnek, de a tapasztalatunk az, hogy a legtöbb érkező menekült, háborúból jönnek, vagy a szegénység miatt keresnek új otthont es jövőt maguknak – fogalmazott.

Az újságíró megjegyzésére, hogy a menekültek magyarországi üldözéséről érkeznek hírek, Margot Wallström kijelentette: “ez nem normális dolog, olyan szemléletet tükröz, amely rettenetes, azt mutatja, hogy az ember bármire képes”. Az EU-ban “állandó traumát és frusztrációt jelent, hogy ekkora nézetkülönbség van köztünk” – tette hozzá.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: a svéd külügyminiszter “szemléletbeli különbségről beszél, és igaza van”. Amikor nem is olyan régen egy sérült magyar lánynak kellett volna segíteni, hogy Svédországban tudjon maradni, mert kizárólag ott élnek rokonai, akkor Svédország erre nem látott lehetőséget, ezt a segítséget nem adta meg, pedig a magyar lány ottmaradásának költségeihez a magyar kormány is hozzájárult volna – idézte fel.

A külügyminiszter úgy fogalmazott, a sérült magyar lánynak nem jutott “pokróc” Svédországban, ellentétben az illegális bevándorlókkal. Ez az a képmutató szemlélet, amelyet a magyar kormány nem tud, és nem is akar átvenni – jelentette ki.

Hangsúlyozta: a svéd kormány természetesen eldöntheti, hogy számára kik a fontosak, de ugyanígy tesz a magyar kormány is.

A magyar kormány nem a svéd miniszterelnök és külügyminiszter elvárásainak akar megfelelni, a magyar kormánynak a magyar emberek a legfontosabbak, az ő biztonságuk, és nem az, hogy a biztonságos országokból érkező illegális bevándorlók törvénytelen úton bejussanak Magyarországra és szabadon mozogjanak – mutatott rá Szijjártó Péter. Ez a mi szemléletünk, ez ilyen egyszerű – jelentette ki.

MTI