A szocialisták ahogy kormányzásuk alatt, úgy most is minden eszközzel a magyar családokat segítő intézkedések ellen vannak – mondta Halász János, a Fidesz-frakció szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

Halász János utalt rá, hogy kedden Novák Katalin és Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának két államtitkára sajtótájékoztatót tartott a családtámogatásokról. A frakció szóvivője ennek kapcsán közölte: a baloldal kormányzása alatt nem becsülte meg a gyermekeket nevelőket, elszegényítette a gyermekes családokat, folyamatos adóemelésekkel és megszorításokkal sújtotta őket.
    
A magyar családokkal fizettették Európában a legmagasabb rezsit, és bár azt ígérték, hogy nem lesz gázáremelés, háromszorosára emelték a gáz árát és duplájára a villanyáram árát. Folyamatosan emelték a munkát és a fogyasztást terhelő adókat, az élelmiszerek áfáját a duplájára emelték – sorolta a szóvivő. 
    
Mint mondta, Gyurcsány Ferenc és a szocialisták kormányzásuk alatt eltörölték az egy- és kétgyermekes családok adókedvezményét, és csökkentették a három- és többgyermekesekét, valamint eltörölték az első Orbán-kormány alatt bevezetett otthonteremtési kedvezményeket. 
    
Megjegyezte: a szocialisták több mint duplájára emelték a lakásáfát és „devizahitelekbe taszították a magyar családokat”, és a gyermekétkeztetésre nem szántak elegendő forrást, „és annak is csak a töredékét fizették ki”.
    
A baloldal a mai napig rendszeresen nem támogatja a magyar családok életét megkönnyítő adócsökkentéseket, az otthonteremtési programot és a béremeléseket. Ha a szocialistákon múlna, se adócsökkentés, se béremelés, se ingyenes gyermekétkeztetés, sem ingyenes tankönyv, se rezsicsökkentés, se otthonteremtési program nem lenne – jelentette ki. 
    
Hozzátette: a polgári kormány ezzel szemben a családok megélhetését adócsökkentésekkel, otthonteremtést támogatásokkal, béremeléssel teszi könnyebbé. 
    
A polgári kormány visszaadta az adókedvezményeket a gyermekeket nevelőknek, bevezette a családi adórendszert, és ennek köszönhetően minden évben több pénz marad a családoknál – mondta. Hozzátette: 2017-ben tovább nő a kétgyermekesek családi adókedvezménye, csökken a legfontosabb élelmiszerek áfája, így aztán tovább nő a családok jövedelme. 
    
Emellett – jegyezte meg – a rendszerváltás óta soha annyi támogatás nem jutott még otthonteremtésre, ingyenes gyermekétkeztetésre és ingyenes tankönyvellátásra, mint 2017-ben fog. Szólt arról is, ma háromszor annyi kisgyermeknek jut ingyenes étkezéshez, mint amennyinek a szocialisták kormányzása alatt jutott. 
    
Halász Jánost kérdezték azzal kapcsolatban is, hogy a New York Times szerint orosz fedett hírszerzők évi ötször utaztak le gyakorlatozni Bőnybe. A szóvivő ezzel kapcsolatban azt mondta, a kérdés az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságában szóba került, „a hatóságok teszik a dolgukat” és vizsgálnak minden szálat, a kormány pedig minden szükséges lépést megtesz azért, hogy Magyarország biztonságát megvédje. 
    
Azzal kapcsolatban is kérdezték a szóvivőt, hogy Tényi István feljelentést tett a rendőrségen Orbán Viktor miniszterelnök meghamisított interjúja ügyében. Halász János leszögezte: sem most, sem korábban nem kérte sem a Fidesz, sem a Fidesz-frakció Tényi Istvánt arra, hogy tegyen feljelentést, ugyanakkor – jegyezte meg – egyetértenek vele abban, hogy „nem illik interjút hamisítani”. 
    
A szóvivő arra a felvetésre, tervezik-e a munkavállalói vízum egyszerűsítését, kijelentette, hogy a frakció véleménye szerint a munkahelyteremtő beruházásokat kell támogatni, ez az elsődleges cél.

(MTI)