Az újabb kiszivárgott hangfelvétel ismét egy adekvát bizonyíték arra, hogy a Soros-hálózat tevékenysége súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent – mondta a demokrata.hu-nak ifjabb Lomnici Zoltán alkotmányjogász.

Egy, a Magyar Idők által bemutatott hangfelvétel tanúsága szerint Tracie Ahern, a Soros pénzügyi alapjának egyik korábbi vezetője arról beszél, hogy Soros a Nyílt Társadalom Alapítványt eszközként használja a politikai véleménye érvényre juttatására az Egyesült Államokban és Európában. Jelenthet-e ez nemzetbiztonsági kockázatot Magyarországra nézve?

– Meggyőződésem, az újabb kiszivárgott hangfelvétel ismét egy adekvát bizonyíték arra, hogy a Soros-hálózat tevékenysége súlyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Korábban is számos jel arra mutatott, hogy az álcivil, magukat például jogvédőnek álcázó külföldről finanszírozott ügynökszervezetek ténylegesen politikai tevékenységet folytatnak, de ha eddig bárkinek kevés lett volna a bizonyíték, azt hiszem, mostanra kénytelen elfogadni ezt a tényt.

– Politizálni bárkinek szabad…

– Igen, de nem véletlenül tiltja a törvény, hogy egy párt külföldről érkező finanszírozásban részesüljön. Az pedig, ami történik, nem más, mint a jogszabályok kijátszása és a hazai ellenzék illegális közvetett pártfinanszírozása úgy, hogy „kiszervezik” külföldről pénzelt lobbiszervezeteknek a politikai kampány egy részét. Ez pedig álláspontom szerint jogszerűtlen.

– De miben áll a nemzetbiztonsági kockázat?

– A nemzetbiztonsági érdek alatt én azt értem, hogy Magyarország szuverenitását és alkotmányos rendjének védelmét minden legitim eszközzel biztosítani kell. Miután tudjuk, hogy a Soros-hálózat nem csak belülről, de kívülről is bomlaszt és a német kormányzatnál és gazdasági társaságoknál lobbizik hazánk érdekei ellen, nem beszélhetünk másról, mint a nemzetbiztonsági érdek csorbulásáról.

– Az Országgyűlés 2017. június 13-án elfogadta a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt, és elkészült a Stop-Soros törvényjavaslat. Ez megfelelő jogi lépés lehet?

– Mint ismeretes, az Európai Bizottság július 13-án kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen a már elfogadott jogszabály miatt. Frans Timmermans akkor azzal érvelt, hogy az átláthatósági törvényben előírt új nyilvántartásba vételi, bejelentési és nyilvánosságra hozatali követelmények diszkriminatívak, valamint adminisztratív és reputációs terhet jelentenek az érintett szervezetek számára. Ugyanakkor a kiszivárgott hangfelvételek nézetem szerint új helyzetet teremtettek, a Bizottság, ha tisztességesen járna, el felülbírálná korábbi álláspontját és megszüntetné a Magyarországgal szemben indított vonatkozó kötelezettségszegési eljárást.

– Erre mennyi esélyt lát?

– Őszintén? Nincsenek illúzióim, így marad a belső jogi szabályozás, nevezetesen az álcivil lobbiszervezetekre vonatkozó jogszabályi környezet kiszélesítése és konfliktus felvállalása. Most ugyanis a szuverenitásunk a tét.

(demokrata.hu)

A hangfelvételek ide kattintva érhetők el