Az Európai Bizottság 22 városnak, köztük Budapestnek és Kolozsvárnak nyújt támogatást innovatív városfejlesztési projektjeinek finanszírozásához – közölte az uniós bizottság szerdán.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A tájékoztatás szerint az innovatív városfejlesztési tevékenységek területén tavaly meghirdetett, harmadik pályázati felhívás keretében nyertes városok között Budapest 14. kerületi önkormányzatának az energiahatékony szociális lakások kialakítását célzó projektje, valamint Kolozsvár helyi gazdaság munkahely-lehetőségeinek és a készségek fejlesztését célzó elképzelése részesül finanszírozásban.

Zugló önkormányzata arról tájékoztatta az MTI-t, hogy 1,5 milliárd forint támogatást nyertek el a pályázaton, amelyből 25 lakásos bérházat építenek. A többszintes lakóház megközelítőleg 100 különböző életkorú, társadalmi és családi helyzetű XIV. kerületi lakosnak nyújt majd megfizethető, fenntartható lakhatási lehetőséget. Olyan lakóközösség kialakítása a cél, amely a befogadáson alapul, és önszerveződő módon az egészséges és fenntartható életmódot támogatja. A zuglói projekt megvalósítása 2019-ben kezdődik a részletes tervek elkészítésével, engedélyezéssel és közbeszerzéssel – ismertették.

Az Európai Bizottság közleménye szerint az innovatív városfejlesztési tevékenységek forrást biztosítanak az európai városok számára ahhoz, hogy a 2014-2020-as időszakban az Európai Regionális Fejlesztési Alapból összesen 372 millió euró keretösszeg erejéig innovatív projekteket finanszírozzanak. A cél konkrét megoldások meghatározása, tesztelése és terjesztése a közös városfejlesztési kihívások kezelésére.

Az Európai Bizottság egyúttal közzétette negyedik pályázati felhívását az innovatív városfejlesztési tevékenységek területén.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap keretében 92 millió euró fog rendelkezésre állni különféle városi kihívásokra választ adó innovatív megoldások finanszírozására. Ilyen például a levegőminőség, az éghajlatváltozás, a lakhatás vagy a munkahelyek és készségek a helyi gazdaságban. A pályázati felhívás célja továbbá a digitalitással, a környezetvédelemmel és a befogadással összefüggő projektek finanszírozása. 

A negyedik felhívásra szerdától 2019. januárig lehet pályázatot benyújtani. A nyertes városokat 2019 nyarán hirdetik ki – közölték.