Remélhetőleg csütörtökön enyhíteni lehet a magas szállópor-koncentráció miatt Budapest közigazgatási területére elrendelt közlekedési korlátozáson – mondta Tarlós István főpolgármester hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

A meteorológiai szolgálat szerdára szelet jelez előre, így remélhető, hogy szerdától vagy csütörtöktől inkább enyhül, mintsem súlyosbodna a helyzet – mutatott rá Tarlós István, megjegyezve, hogy a jelenlegi, nem túl nagy gyakorisággal bevezetett fővárosi intézkedés is már elég súlyos, hiszen ilyenkor bizonyos gépjárművek nem közlekedhetnek a fővárosban.

Kitért arra is, ilyenkor felmerülnek olyan kérdések is, hogy akkor ezeken a napokon miért nem ingyenes a budapesti tömegközlekedés. Ez nem olyan egyszerű kérdés – mondta Tarlós István, hozzátéve: a szmogriadót a főpolgármesternek kell elrendelnie, az ingyenességről már nem neki egyedül, hanem a Fővárosi Közgyűlésnek kellene dönteni.

A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy ilyenkor nem lehet ingyenesen utazni a MÁV és a Volán járatain sem, tehát nem feltétlenül alátámasztható ez az ingyenesség sem.

Kiemelte azt is, hogy az intézkedést törvény szabályozza, és ilyenkor, szmog esetén sok ember egészsége forog kockán.

Tarlós István azt mondta, hogy talán – az előrejelzések alapján – csütörtökön már enyhíteni lehet az intézkedéseken.

A Főpolgármesteri Hivatal vasárnap éjszaka azt közölte az MTI-vel, hogy hétfő reggel 6 órától Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek a forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4 szerepel, vagy amelyek a forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

MTI