A belügyminiszter kijelölése alapján a Terrorelhárítási Központ látja el a szerdán és csütörtökön Budapestre utazó, kiemelten védett személyek, Vlagyimir Putyin orosz elnök és Szergej Lavrov orosz külügyminiszter látogatásakor a személyvédelmi feladatokat. Az intézkedések nem jelentik egyetlen demonstráció megtiltását sem – közölte a TEK az MTI-vel. 

Fotó: mti, archív, illusztráció
Fotó: MTI, archív, illusztráció

A nemzetközileg védett személyek biztosítása érdekében a TEK a szükséges személy- és létesítményvédelmi intézkedéseket életbe léptette és ezeket a látogatás végéig fenntartja – írták.
    
„Az intézkedés nem jelenti egyetlen demonstráció megtiltását sem, de lehetőséget biztosít a védett személyek biztonságának garantálása és a közlekedési útvonalak biztosítása érdekében számos rendőri intézkedés bevezetésére” – fogalmaztak. 
    
A TEK felhívta a közlekedők figyelmét arra, hogy az orosz küldöttség mozgásával párhuzamosan több útvonalon időszakos terelésre, forgalomkorlátozásra, illetve lezárásra kerül sor. A bevezetett korlátozásokról a www.tek.gov.hu/pdf/DOC250117-25012017145842.pdf és a www.tek.gov.hu/pdf/DOC110117.pdf oldalakon lehet tájékozódni. A korlátozásokkal érintett útvonalak listája és a tájékozódást segítő információs térkép pedig letölthető a 
www.police.hu/hirek-es-informaciok/utinfo/forgalmirend-valtozasok/ideiglenes-forgalomkorlatozas-budapesten-145 oldalról is. 
    
A közlemény szerint szakaszosan és időszakosan lezárják majd a február 2-án 11 óra 30 perctől 13 óráig, illetve 17 órától 19 óra 30 percig a Liszt Ferenc-repülőtér „E” portája – 4-es út – M0-s autóút – M3-as bevezető – Kacsóh Pongrác úti felüljáró – Kós Károly sétány – Hősök tere – Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út – Alkotmány utca útvonalat, valamint az ezt keresztező utakat is.
    
Csütörtökön, február 2-án 0 órától 20 óráig lezárják a Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – Báthory utca – Hold utca – Hercegprímás utca – Arany János utca – Nádor utca – Garibaldi utca – Pesti alsó rakpart által határolt területet.

(MTI)