Merényletekkel, vagyis háborús helyzettel szemben nem lehet békeidőkre kitalált törvényekkel védekezni, Európában teljes stratégiaváltásra van szükség – mondta Földi László biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerda reggel.

Fotó: MTI, illusztráció



A polgári hírszerzés korábbi műveleti igazgatója szerint három dolgot kellene megtennie Európának a jelenlegi háborús helyzet kezelése érdekében. Elsőként a NATO által kezdeményezett háborúkat – példaként említette a szíriai háborút -, amelyeket nem lehet megnyerni, „abba kell hagyni”: ha senki sem támogatja a szembenálló feleket, sem Moszkvából, sem Washingtonból, sem Törökországból, sem Szaúd-Arábiából, akkor előbb-utóbb kimerül az utánpótlás. Emellett „azonnal meg kell akadályozni” az illegális bevándorlást, hogy az itt élő muszlimok ne kapjanak „ideológiai utánpótlást”.
    
Végül „bizonyos béketörvényeket fel kell függeszteni”, hiszen olyan törvények, amely értelmében az utcára kivezényelt katonák nem használhatják a fegyverüket, illetve merényletre való előkészület bizonyítékát a bíróság nem fogadja el, ha azt titkosszolgálati módszerrel derítették fel, nyilvánvalóan nem alkalmasak a jelenlegi, háborús helyzet kezelésére – fogalmazott.
    
Felidézte: a genfi konvenció szerint nem minősül hadifogolynak, aki kémkedik vagy szabotázsakciót követ el. 
    
Ennek tudatában „akikről tudjuk, hogy muszlim katonák, azokat nem lábbilincsezni kell, hanem kiiktatni a rendszerből” – utalt arra, hogy a keddi normandiai túszejtő terrorakció egyik támadója nyomkövetőt viselt.
    
A szakértő azzal kapcsolatban, hogy Németországban felmerült a rendőrség és katonaság létszámának növelése, az M1 aktuális csatornán azt mondta: ez a módszer frontális támadás esetén célravezető, de merényletet nem lehet így kivédeni. 
    
Ahhoz koncepcióra, a hozzáállás megváltoztatására, vagyis teljes stratégiaváltásra lenne szükség – mondat. 
    
Még ez sem jelentené azt, hogy a veszély azonnal megszűnne, de ezzel megakadályozhatnák, hogy romoljon a helyzet, azaz nőjön a merényletek száma – tette hozzá.

(Forrás és fotó: MTI)