Az MNB 11 millió forint fogyasztóvédelmi bírsággal sújtotta a Raiffeisen Bankot a személyi kölcsöneinek reklámozásakor elkövetett jogsértések miatt – tájékoztatta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken MTI-t.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A közleményben kiemelték: a hitelintézet többször nem a jogszabályban előírt kölcsönösszeggel számítva tüntette fel a hitel lényeges feltételeit bemutató reprezentatív példát, s nem feltűnően jelenítette meg a hitelköltségeket összegző teljes hiteldíj-mutató értékét.

A pénzintézet reklámjában 1 millió forintos hitelösszegre mutatta be a hitel költségeit, holott a jogszabály szerint adott esetben a példát 3 millió forint összegű hitelre kellett volna meghatároznia – derül ki a közleményből.

A bírság összegének megállapításakor figyelembe vették, hogy a jogsértő gyakorlattal a pénzintézet a fogyasztók széles körét érhette el.

Az MNB a közleményben felhívta a figyelmet arra is, hogy – a lakáshitelekhez hasonlóan – a személyi kölcsönök esetében is célszerű a kockázatosabb, változó kamatozású termékek helyett a hosszabb kamatperiódusú, fix kamatozású hiteleket választani.