A munkavállalók túlnyomó része nem fogja érzékelni azt a jogszabály-módosítást, ami lehetővé teszi a többlet önkéntes túlmunkát – jelentette ki Szajlai Csaba közgazdász, a Figyelő főszerkesztő-helyettese az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

Fotó: MTI/Mónus Márton

Fotó: MTI/Mónus Márton

A munkaerőhiánytól feszített munkaerőpiacon a cégeknek sem érdeke, hogy akaratuk ellenére dolgoztassák az embereket, továbbá a leginkább érintett feldolgozóiparban jellemzően erős a dolgozói érdekképviselet – közölte a szakértő.

Mint elmondta, a jogszabály csupán lehetőséget ad a többlet túlmunkára azzal, hogy 250 óráról 400-ra emeli a vállalható túlórák számát. Vagyis lehetőséget teremt az önkéntes túlmunka vállalásra, de önkényesen a jövőben sem lehet senkit többletmunkára kényszeríteni – tette hozzá.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az Orbán-kormány politikájának fókuszában 2010 óta a munkaalapú társadalom kiépítése áll. Ugyanis lehetetlen állapot volt, hogy egy 10 milliós országban csupán 3,6-3,7 millióan dolgoznak – hangsúlyozta.

Az, hogy mára 800 ezerrel többen, vagyis 4,5 millióan dolgoznak, azoknak az intézkedéseknek köszönhető, amelyek megkönnyítették a foglalkoztatást a munkaadók számára.

A túlórakeret növelése tulajdonképpen egy PR-intézkedés, ami előnyt jelenthet Magyarország számára a működő tőkéért zajló versenyben – mondta Szajlai Csaba.