Hősök vétója II. címmel piknik keretében tiltakozott a civil szervezeteket érintő törvény megváltoztatása ellen mintegy ötszáz ember a Civilizáció Csoport szervezésében hétfőn Budapesten, a Parlament előtt, a Kossuth téren.

Az Ökotárs Alapítvány képviselője hangsúlyozta: civilek támogatásáért felelős szervezet munkatársaként láthatta, hogy mire képesek néhány százezer vagy néhány millió forintból a civil szervezetek.

Móra Veronika hozzátette: aki valaha, valahol, valakinek önkéntesként segített, az civil.

A civil szervezetek a többi között fedelet adnak a hajléktalanoknak, megvédik a kiszolgáltatottak jogait. Mindezt azért csinálják, mert van szívük, és tényleg nem akarnak senkit az út szélén hagyni – tette hozzá.

Móra Veronika kijelentette: ugyanakkor civilként bele kívánnak szólni abba is, hogy merre haladjon az ország, mivel demokrácia nem működhet civil szervezetek nélkül.

A demonstráción 83 civil szervezet képviselői voltak jelen, akik egy molinót feszítettek ki a Parlament előtt, amelyen tudatták, hogy egy év alatt 645 240 embernek nyújtottak segítséget Magyarországon.

Jurácz Annamária, a sclerosis multiplexben szenvedő betegek érdekeit képviselő Csongrád megyei civil szervezet képviselője arról szólt, hogy a Norvég Támogatási Alap segítségével 150 betegnek és családtagjaiknak tudtak segítséget nyújtani, és a külföldi támogatás mérföldkövet jelentett működésükben.

A résztvevők a Parlament előtt leterített pokrócokon ülve falatoztak. A demonstráción európai uniós és nemzeti színű zászlókat lehetett látni, valamint a tömegben feltűnt az Amnesty International és a Magyar Helsinki Bizottság táblája is.

MTI