Az alakuló osztrák kormány új esélyt jelent az osztrák-magyar kapcsolatokban, az Európai Uniót (EU) viszont közelebb kell vinni az emberekhez – mondta az emberi erőforrások minisztere ausztriai látogatását követően telefonon az MTI-nek.

Fotó: MTI, Emmi/Bartos Gyula


Fotó: MTI, Emmi/Bartos Gyula

Balog Zoltán Sankt Pöltenben találkozott Johanna Mikl-Leitnerrel, Alsó-Ausztria tartományfőnökével és előadást tartott az EU regionális politikájáról a Duna-régió és Közép-Európa Intézet rendezvényén.
    
A miniszter elmondta: Johanna Mikl-Leitner néppárti politikussal – aki Ausztria belügyminisztere volt – a határvédelem ügyében már korábban jó együttműködést alakított ki a magyar kormány.
    
A hagyományosan jó osztrák-magyar kapcsolatok újabb esélyt kaptak azzal, hogy az ausztriai választások után olyan kormány alakulhat, amellyel Magyarország egyetértést alakíthat ki, különösen a migrációs politikában – mondta Balog Zoltán.
    
Kifejtette: ma a legnagyobb probléma, hogy megrendült a polgárok bizalma az EU intézményeiben, ennek oka pedig elsősorban az emberek számára idegen nyelv, a valóságtól eltávolodó uniós intézmények, politikák, a politikai korrektség.
    
„Ha azt akarjuk, hogy vonzó legyen az EU, akkor közelebb kell vinnünk az emberekhez” – hangsúlyozta a miniszter.
    
Balog Zoltán elmondta: előadásában az EU regionális politikájának közép-európai jelentőségét emelte ki.
    
Németország és a V4-ek – Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – közötti gazdasági együttműködésbe Ausztria a mainál nagyobb mértékben bekapcsolódhat, hiszen ennek adott a történelmi és kulturális háttere. A közép-európai régió pedig híd szerepet tölthet be az unió keleti, főként Kína felé irányuló politikájában – mondta Balog Zoltán alsó-ausztriai látogatása után az MTI-nek.

(MTI)