Országszerte rendezvényeket tartanak a lengyel függetlenség kivívásának 99. évfordulója alkalmából hétvégén.Budapesten, november 11-én a Magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület és a XII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat közösen koszorúz Józef Piłsudzki marsall emléktáblájánál (Apor Vilmos tér).

Ezt követően a „lengyel függetlenségi vonat” szállítja a résztvevőket a Villa Líviába (XII. ker., Költő utca 1/A), ahol a Agnieszka Janiec-Nyitrai–Nyitrai Zoltán házaspár lengyel–magyar szakácskönyvének bemutatójára kerül sor. Az eseményen az érdeklődők ízelítőt is kaphatnak a lengyel gasztronómiából.

November 12-én, 10.30-kor a budapesti lengyel templomban (Mindenkor Segítő Szűz Mária templom – X., Óhegy utca 11.) szentmisét mutatnak be, ezt követően a Szent Adalbert Egyesület tart összejövetelt.

Ugyanezen a napon, 17.00-kor függetlenség napi koncerten vehetnek részt az ünneplők az Aranytíz Kultúrházban. A rendezvény címe: „Mielőtt a szíveket összeköti a szeretet – a lengyel romantikus korszak zenéje”.

Győrben november 10-én, 16.00-tól ünnepi megemlékezés lesz a Győri Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat (Baross u. 29.) Polonia termében. Az emlékezők fejet hajtanak Józef Piłsudski, az újkori lengyel állam alapítója előtt.

A Civil Összefogás Fórumnak köszönhetően november 11-én az előző évek hagyományához híven idén is magyarok százai utaznak a lengyelek történelmi fővárosába, Krakkóba, hogy együtt ünnepeljenek barátainkkal. Az eseményről a demokrata.hu is beszámol.

demokrata.hu, polonia.hu