Minden korosztálynak van beleszólása az ország és Európa ügyeibe – mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pénteken, az Országház épületében tartott, hetedik Van beleszólásod! című parlamenti ifjúsági napon.

Fotó: Shutterstock, illusztráció

Az államtitkár megnyitó beszédében arra bíztatta az eseményen jelen lévő diákokat, találják meg, hogyan szólhatnak bele az őket érintő kérdésekbe. Példaként említette erre a jövő májusi európai parlamenti választásokat, amely szerinte egy fontos voksolás lesz.

A kormány képviselője az első választókat arra biztatta, tájékozódjanak a voksolás előtt, hogy minél több információ birtokában dönthessenek. Novák Katalin bizakodott, hogy minél több fiatal vesz részt a voksoláson, ezzel is jelezve, van beleszólásuk abba, merre menjen tovább Európa, milyen kontinensen éljenek majd gyerekeikkel, unokáikkal, továbbá eldönthetik azt is, Európa meg tud-e maradni olyannak, amilyen most, meg tudja-e őrizni biztonságát.

A parlament munkájáról szólva elmondta még, az Országgyűlés akkor is a tiszteletről szól, ha a képviselők nem értenek egyet. Vannak rossz, személyeskedő, a tényeket teljesen mellőző viták, amelyek nem visznek előre, ugyanakkor léteznek jó viták is, amelyekben meg lehet ismerni a másik álláspontját, tényeket lehet ütköztetni, a vitapartnerek tisztelik egymást, a kölcsönös megértés pedig előremutató dolgokat eredményez – fejtette ki.

A Van beleszólásod! című parlamenti ifjúsági napon háromszáz középiskolás vitajátékban modellezi a parlamenti döntéshozatali folyamatokat, illetve európai uniós és hazai parlamenti képviselőktől kérdezhetnek.