Közel száz magyar óvodás orvosi szűrésével ért véget a Katolikus Karitász Orvosmissziójának munkája a kárpátaljai Visken – tudatta a szervezet közleményében.  

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Vojcek László professzor, az Orvosmisszió vezetője a viski Mustármag Óvodában megtartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, elsődleges cél, hogy a határon túl élő magyar kisgyermekeknél is ki lehessen szűrni azokat a betegségeket, amelyek ebben a korban még jól kezelhetők és amelyeknél felnőtt korban tünetmentesség érhető el.

A mostani vizsgálatok eredményeképpen három gyermek kap szemüveget, húsz lúdtalpbetétet és egy gyermeknek lesz szüksége műtéti beavatkozásra. A gyógyászati segédeszközöket 2018 januárjában, az Orvosmisszió következő munkája során adják majd át a gyermekeknek – mondta el Vojcek László.

A professzor kifejtette, a jövő esztendőben tizenhárom településen tervezik, hogy első alkalommal vizsgálnak magyar óvodásokat, és három olyan település lesz, ahol már ismétlik az idei egészségügyi szűréseket. Elmondta azt is, hogy szeretnének ultrahang- és magzati szívhangvizsgálattal a jövő évtől a várandós mamáknak is orvosi segítséget adni.

A főorvos hangsúlyozta, hogy a Karitász szűrővizsgálatai Visk, Bustyaháza és Técső térségében, valamint a Felső-Tisza vidékén arra a területre visz segítséget, mely orvosi ellátás szempontjából Kárpátalja legelhanyagoltabb területének számít. Az orvosok önkéntes munkája lehetővé teszi, hogy minden magyar gyermek szakorvosi vizsgálatban részesüljön. A vizsgálatok egyúttal kiegészítik a kormány kárpátaljai óvodaépítési programját és azt a kórházmissziós programot, melyet a Karitász még 2016-ban indított el.

Fotók: Vermes Tibor/Demokrata