A Fidesz szerint a Jobbik elnökének hétfői nyilatkozata is azt mutatja, hogy Vona Gábor „a nyugdíjasokon gúnyolódik, de a szavazatuk azért jól jönne neki”.

A párt arra reagált az MTI-hez eljuttatott közleményében, hogy Vona Gábor a nap folyamán tartott sajtótájékoztatóján egy korábbi blogbejegyzésével kapcsolatban kérdésre válaszolva azt mondta: az írás konkrét személyekről szólt, és szerinte nem neki, hanem a miniszterelnöknek kell bocsánatot kérnie, amiért folyamatosan „hergeli” az időseket.

A Fidesz közleményében felháborítónak nevezte, hogy Vona Gábor hetek óta nem hajlandó bocsánatot kérni az általa megsértett nyugdíjasoktól, sőt, azóta meg is ismételte a „sértegetéseit”. Úgy fogalmaztak: a Jobbik már megint mást beszél és mást cselekszik, „egyszerűen hiteltelen”.

Vona Gábor egy júliusi Facebook-bejegyzésében amellett, hogy üdvözölte azokat a nyugdíjasokat, akik képesek függetleníteni magukat „a politika manipulációjától”, két incidensre hívta fel a figyelmet, és úgy fogalmazott: nemzeti ünnepeken rendszeres esemény, hogy „hétköznapokon kedves bácsikák és nénikék magukból kivetkőzve ugranak egymásnak, vért akarnak ontani remegő kezeikkel, ordibálnak trágárul és hörgik fel a XX. század minden traumáját”.

Arról is írt, hogy egy dunaújvárosi utcai fórumán „szinte kétpercenként káromkodva szavalta el a TV2 hazugságait egy-egy arra tévedt fideszes nyugdíjas”. Utóbbi esetet megemlítve azt írta: „húzták maguk mögött a kis bevásárlókosarukat, és ne szépítsük, a szemeikben gyűlölet lobogott, a szájukból pedig a szennyvíz folyt”.

Vona Gábor blogbejegyzése több nyugdíjasszervezet tiltakozását váltotta ki.

Hétfői sajtótájékoztatóján a Jobbik elnöke közölte, hogy a nyugdíjasok helyzetéről szóló vitára hívja Orbán Viktor miniszterelnököt. Azt mondta: a vitának valódi kérdésekről kell szólnia, például a nyugdíjrendszer fenntarthatóságáról, a férfiak 40 év munkaviszony utáni nyugdíjlehetőségéről és a demenciáról.

MTI