Hatályon kívül helyezte a Veszprémi Törvényszék egy évvel korábbi döntését a Győri Ítélőtábla.  A sokat vitatott elsőfokú döntés akkor a vörösiszapper összes vádlottját felmentette minden vádpont alól. Most ezt a határozatot semmisítette meg a másodfokon hozott ítélet, amely azt is kimondja, hogy újra le kell folytatni a hét éve húzódó eljárást.

Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Január 23-án kezdődött meg a vörösiszapper másodfokú tárgyalása a Győri Ítélőtáblán. Fejes Péter ügyész az elsőfokú ítélet hatályon kívül helyezését és új eljárás lefolytatását kérte, indoklása szerint ugyanis az első fokú döntést meghozó Veszprémi Törvényszék eljárási szabálysértést követett el, ítélete megalapozatlan és indoklási kötelezettségének sem tett eleget, ezért az ítélet felülbírálatra alkalmatlan, nincs valós lehetőség annak vitatására. Ezért a másodfokon eljáró bíró, Dr. Zólyomi Csilla arra kötelezte a korábbi felmentő ítéletet meghozó táblabíróságot, hogy folytassa le újra a 2010-es, tíz halálos áldozatot követelő vörösiszap-katasztrófa miatt indult büntetőperes eljárást.

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt, január 28-án hirdetett ítéletet a Veszprémi Törvényszék, amelyben bűncselekmény hiányában felmentette a vörösiszapper összes vádlottját, azaz vétlennek találták őket halált okozó gondatlan közveszélyokozás vétségében, a gondatlanságból elkövetett környezet- és természetkárosításban, valamint a hulladékgazdálkodás rendje megsértésének vádjában egyaránt. A törvényszék indoklása szerint a katasztrófa az „altalaj eredetű stabilitásvesztés” miatt következett be, ugyanis ezért szakadt át a töltés. Az ítélet hatalmas felháborodást keltett, főleg a katasztrófában érintettek érezték úgy, hogy a bíróság futni hagyta a felelősöket. A helyiek ezért tüntetést is szerveztek a veszprémi törvényszék épülete előtt, ahol Devecser polgármestere arról beszélt, ha a Mal Zrt. teljesítette volna környezetvédelmi vállalását, folyamatosan végzett volna ellenőrzéseket, akkor elkerülhető lett volna a tragédia.

Mint ismert, a Mal Zrt. Ajka melletti tározójából közel kétezer köbméternyi veszélyes anyag ömlött Kolontárra, Devecserre és Somlóvásárhelyre, emiatt tízen meghaltak, kétszázhuszonheten megsérültek, és közel négyszáz ház lakhatatlanná vált.

Az elmúlt évben több szakvélemény is megjelent, amely új színben tünteti fel a felelősség kérdését. Pálos László igazságügyi szakértő rámutatott, nem az altalaj, hanem a kolontári gát magasítása okozhatta a katasztrófát. Kijelentette, hogy emberi mulasztások sorozata vezetett a gátszakadáshoz, a Veszprémi Törvényszék döntését pedig a valós tényeket elsumákoló ítéletnek nevezte.

Kovács Dániel