Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Az Alapjogokért Központ kutatási igazgatója szerint Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke és Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője budapesti találkozójának ténye azt mutatja, hogy a német politikus valamiféle engedményt szeretne tenni a Fidesz felé.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A keddi találkozón a Fidesz európai néppárti tagsága lesz a téma, mivel korábban a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését a néppárt 12 tagpártja hivatalosan kezdeményezte.

Törcsi Péter az M1 aktuális csatornán azt mondta, a találkozó lehetséges eredményéről sokat elmond, hogy Manfred Weber nem a magyar miniszterelnököt kérte meg, hogy utazzon hozzá Münchenbe vagy Brüsszelbe, hanem ő jött Magyarországra. A néppárt EP-választási csúcsjelöltje ezzel elismerte – hogy az elmúlt hetekben tett „igaztalan nyilatkozataival” – túllőtt a célon, többek között azért is, mert a magyar kormánypártoknak jó barátai és megbízható szövetségese a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és pártszövetségese a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) is – fűzte hozzá.

Az igazgató úgy véli, hogy Manfred Weber engedményének egy másik oka a néppárt népszerűségének csökkenése lehet. A nagy múlttal és népességgel rendelkező tagállamok konzervatív, kereszténydemokrata pártjai sokat veszítettek népszerűségükből az elmúlt években – tette hozzá. 

Felidézte: a korábbi EP-választások során a néppárt egyértelműen mindig vezette a népszerűségi listát, több tucat, akár 30-40 mandátummal többet szerzett a második helyezett szocialistáknál. Jelenleg a küzdelem kiegyenlítődése látszik, ezért a néppártnak szüksége van a Fideszre – hangsúlyozta Törcsi Péter.