A Zöld Híd Nonprofit Kft. felügyelő bizottsága szerint nem hátráltatták a hulladékszállítás működését a társaság vezetői: közleményük szerint Gémesi György (Gödöllői Lokálpatriota Klub) az előírásoknak megfelelően irányította a társaságot, a megbízott ügyvezető igazgató utasításai pedig a feladatok szakszerű elvégzésére irányultak.

Fotó: MTI, archív

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményben azt írták, a felügyelő bizottság külön eljárás keretében vizsgálta, hogy a társaság döntéshozója, ügyvezetője, adott-e olyan írásos vagy szóbeli utasításokat, amelyek célja a közüzem működésének lassítása vagy leállítása lett volna.

A felügyelő bizottság megállapította, hogy az önkormányzati társulás tulajdonosi jogokat gyakorló döntéshozója, Gémesi György a szervezeti és működési szabályzatnak megfelelő módon, intézményes keretek között kiadott és nyilvántartott döntéshozói határozatokkal irányította a gazdasági társaságot.

Egyetlen esetben sem merült fel annak gyanúja, hogy hatáskörét túllépte volna, vagy döntései a közérdekű üzemi működés megzavarására irányultak volna – hangsúlyozta a felügyelő bizottság.

A megbízott ügyvezető igazgató utasításai minden esetben az üzemi működés stabilizálására, a munkaerőhiány megszüntetésére, a romló műszaki infrastruktúra melletti biztonsági minimumokra tértek ki. A meghallgatások tanulsága szerint minden kiadott utasítás a feladat pontos, szakszerű elvégzésére irányult. A megbízott ügyvezető a jegyzőkönyvek áttanulmányozása alapján valamennyi ellenőrzést, egyeztetést végző szervvel, hatósággal folyamatosan és érdemben együttműködött.

„A felügyelő bizottság, figyelemmel a folytatólagosan végzett munkájának tapasztalataira és a külön eljárás eredményeire megállapítja, hogy a közérdekű üzem működését megzavaró döntéshozói, ügyvezetői magatartást egyetlen esetben sem talált” – áll a közleményben.

A testület a vizsgálat során írásban nyilatkoztatta a társaság felső- és középvezetőit, áttekintette a döntéshozói határozatokat és az ügyvezető igazgatói utasításokat. A megbízott ügyvezető igazgató esetében a bizottság az Nemzeti Hulladékgazdálkodási és Koordináló és Vagyonkezelő Zrt.-vel (NHKV), az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal kapcsolatos együttműködés tartalmát is vizsgálta.

A Zöld Híd október 25-én jelentette be, hogy leállítja az ellátási körzetéhez tartozó 116 településen a szemétszállítást, mert nem kapta meg a neki járó pénzt az NHKV-tól. Október 31-én a katasztrófavédelem vette át a területen a szemétszállítás irányítását, majd az NHKV megvonta a Zöld Hídtól a szemétszállítási jogosítványt.