Bemutatták a vízgazdálkodás minden területére kiterjedő új vízügyi stratégiát, a Kvassay Jenő Tervet hétfőn Budapesten, a stratégiát várhatóan év végén terjesztik a kormány elé – közölte az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) az MTI-vel.A tervet az OVF által megrendezett 12. Nemzetközi Duna Napon mutatták be.

A közlemény szerint az ország nemzeti vízstratégiájának a kormány döntése nyomán elsősorban a 2014-2020 közötti időszak kihívásaira kell választ adnia. A helyzetelemzésből, a vonatkozó nemzetközi ajánlásokból és jogszabályokból kiindulva kell tartalmaznia azt a víziót, amit Magyarországnak hosszú távon meg kell valósítania.

Kiemelték, hogy az új vízügyi stratégia feladata egyebek közt a vizek kezelésével, használatával kapcsolatos célkitűzések és eszközök meghatározása, valamint az öntözéses gazdálkodás lehetőségeinek kialakítása és aszálykáros hatásainak megelőzése, mérséklése.

A Nemzetközi Duna Nap megrendezését még 2004-ben kezdeményezte a Duna Védelmi Nemzetközi Bizottság (ICPDR), idén 14 ország képviseltette magát a rendezvényen – olvasható a közleményben.

A Duna, a Fekete-erdőtől a Fekete-tengerig tartó közel 3000 kilométeres útján, 19 országot érintő vízgyűjtő területe révén a világ legnemzetközibb folyama – tették hozzá.

MTI