A magyar külkereskedelem továbbra is magas szinten teljesít, a bővülés dinamikájáról azonban eltérően vélekednek az MTI által megkérdezett elemzők.

Balatoni András az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta, Magyarország külkereskedelmi többlete továbbra is masszív, a 12 havi gördülő egyenleg a külkereskedelmi termékforgalomban jelenleg több mint 7 milliárd eurót mutat, ugyanakkor a tavalyi magas bázis miatt az export növekedési ütemének lassulására lehet számítani.

A kedvező kilátások ellenére áprilisban és májusban is csökkent a magyar ipar növekedésének mértéke, aminek egyik következménye, hogy minden árufőcsoport kivitele is lassabban emelkedett májusban, mint az előző hónapban – tette hozzá.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank elemzője szerint az exportot az autóipar húzta májusban, a szegmens kapacitása miatt pedig az export további bővülése várható. A gyengébb forintnak köszönhetően javul Magyarország versenyképessége, ami szintén a kivitel emelkedéséhez vezethet.

Úgy vélte, az éves külkereskedelmi többlet a tavalyi 6,4 milliárd eurónál akár 10-17 százalékkal magasabb lehet, elérheti a 7,5 milliárd eurót.

MTI