Elutasította a pozsonyi ügyészség azt a feljelentést, amelyet muszlimokkal kapcsolatban tett kijelentései miatt januárban adtak be Robert Fico szlovák kormányfő ellen – közölte a Denník N című szlovák liberális napilap kedden.

A miniszterelnököt azután jelentették fel, hogy a Kölnben és más német városokban szilveszter éjszakáján nőket ért támadásokra reagálva egy pozsonyi sajtóértekezleten azt mondta: meg kell akadályozni, hogy Szlovákiában egy egységes muszlim közösség jöjjön létre, mert ez az egyetlen ahhoz vezető út, hogy bebiztosítsa magát a (Németországban már testet öltött) fenyegetések ellen.

A feljelentést – a Denník N információi szerint – faj- és nemzetgyalázás, illetve etnikai, nemzetiségi és faji gyűlölködés keltésének gyanúja miatt Maros Ivanic közgazdász tette, aki éveken át az Amerikai Egyesült Államokban élt, és korábban a Világbank alkalmazásában is volt.

A beadványt a pozsonyi kerületi ügyészség a véleménynyilvánítás szabadságára hivatkozva indokolatlannak minősítette, és elutasította.

„A véleménynyilvánítás szabadsága védelmet élvez függetlenül attól, hogy a kinyilatkoztatott vélemény érzelmi vagy racionális jellegű, indokolt vagy indokolatlan, illetve attól, hogy azt hasznosnak vagy károsnak, értékesnek vagy értéktelennek ítélik-e” – idézte a liberális lap a pozsonyi ügyészség indoklását.

https://dennikn.sk/365895/prokuratura-odmietla-stihat-fica-za-vyroky-moslimoch/?ref=tit

MTI