Augusztus 31-ei hatállyal felmentését kérte Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára – közölte a tárca csütörtök délelőtt az MTI-vel.A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) és a Magyarországi Munkavállalók és Egészségügyi Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (EDDSZ) is sajnálatát fejezte ki a lemondás miatt.

Az Emmi közleménye szerint Zombor Gábor személyes és családi okokra hivatkozva távozik.

Az egészségügyért felelős államtitkárságot ideiglenesen Beneda Attila helyettes államtitkár irányítja. Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere hamarosan javaslatot tesz a miniszterelnöknek az egészségügyi államtitkár személyére vonatkozóan – írták.    

„A miniszter sajnálattal veszi tudomásul, hogy egy nagy szakmai tudással rendelkező szakember távozik az egészségügy éléről” – olvasható a minisztérium közleményében.

Balog Zoltán 2014 júniusában, az új kormány alakításakor kérte fel egészségügyért felelős államtitkárnak Zombor Gábort.

Zombor Gábor 2006 óta országgyűlési képviselő a Fidesz frakciójában, 2014 májusától az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke.

A MESZK csütörtökön azt közölte az MTI-vel, hogy pozitívnak ítélik meg a március 21. óta megkezdett folyamatos konzultációt, szakmai egyezetést a kormány és az érdekképviseletek között.

„Külön elismerjük a szakdolgozók iránt érzett lojalitását, valamint az egyeztetések során a szakdolgozók élet- és munkakörülményeik javítására vonatkozó megoldási javaslatait” – írták.

Az EDDSZ pedig azt közölte szintén a lemondás bejelentése után, hogy Zombor Gábor az egészségügy átláthatóbb és igazságosabb megteremtésén dolgozott hivatalba lépése óta.

A közleményben köszönetüket fejezték ki a leköszönő államtitkárnak, hogy érdemben az egészségügyi ágazat valamennyi munkavállalójának javára megkötendő Ágazati Kollektív Szerződésről tárgyalt, melynek elválaszthatatlan része lesz a középtávú bérfelzárkóztatás.

MTI