Mintegy 5,5 milliárd forint állami támogatásból újítják fel a Budai Vigadót; a két és fél éven át tartó beruházás során szigetelik az épület alapozását, helyreállítják az eredeti belső terek többségét, és egy új tető alatt próbatermeket alakítanak ki.Az elmúlt évek nagy kulturális beruházásai után fontos, hogy a népi kultúrát kiszolgáló intézmények is méltó körülmények között működhessenek – mondta el a Hagyományok Házának otthont adó épület felújításáról kedden Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere.

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója emlékeztetett arra, hogy az 1900-ban épült Budai Vigadó 1951 óta szolgálja a népi kultúrát. A Corvin téri palota homlokzata 2007-ben megújult, majd 2013-ban egy kisebb, 100 milliós belső felújítás is magvalósult, de az épület még számos világháborús sérülés nyomát viseli, alapjai nincsenek szigetelve, ezért megsüllyedtek, és a máig azbesztpalával szigetelt tető is cserére szorul.

Szükség van a ház gépészetének megújítására is, mert a több mint száz éves ólom vízvezetékcsövek már igen gyakran törnek, de elavult az elektromos hálózat is – fűzte hozzá.

Kelemen László beszámolója szerint a beruházás során a Budai Vigadó eredeti belső tereinek visszaállítására törekednek, így helyreállítják például a főlépcsőházat és korszerű technikával ellátva az egykor bálteremként épült színháztermet is, miközben rengeteg későbbi beépítést eltávolítanak. Az épületben most kilenc bérlakás is található, ezeket kiváltják, majd megszüntetik – közölte.

A Magyar Állami Népi Együttes máig nem rendelkezik megfelelő próbatermekkel, ezeket a beruházás során a tetőtérben alakítják majd ki. Az átfogó felújítással a tervek szerint 2017 decemberére végeznek – mondta Kelemen László.

MTI