Újabb segítséget kapnak a gyermeket nevelő családok, szeptembertől ugyanis az eddigieknél háromszor több gyermek étkezhet majd ingyenesen a bölcsődékben és az óvodákban – mondta Dunai Mónika, a Fidesz-frakció szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés szerdán egyhangúlag döntött arról a törvénymódosításról, amely megalapozza az ingyenes bölcsődei és óvodai étkeztetés kiterjesztéséhez szükséges források biztosítását az idei és a következő évek központi költségvetésében.

Dunai Mónika tájékoztatóján azt mondta, míg 2010 előtt a baloldali kormányok rezsiemeléssel, munkanélküliséggel, magas adókkal és devizacsapdával sújtották a gyermekes családokat, addig a Fidesz-kabinet célja a családok gyermekvállalási terheinek csökkentése.

A kormány a gyermekétkeztetésre fordított összeget 2010-2015 között 29 milliárd forintról 58 milliárdra, a szociális nyári gyermekétkeztetésre szánt forrást pedig 2,4 milliárdról 3 milliárd forintra emelte – ismertette a frakciószóvivő.

Hangsúlyozta, szeptembertől az óvodások, bölcsődések 90 százaléka étkezhet ingyen.

Dunai Mónika példaként hozta, hogy egy olyan három gyermekes családnak, ahol eddig féláron étkezhettek a gyermekek, a most elfogadott intézkedés havi 11-15 ezer forintos megtakarítást jelent majd.

MTI