Jelenlegi hely

A 2010 előttinél 25-30 százalékkal olcsóbban fűthetünk

A rezsicsökkentéssel ma 25-30 százalékkal olcsóbban fűtenek az emberek, mint 2010 előtt - mondta Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A politikus ezért jó döntésnek nevezte a négy évvel ezelőtt kezdett rezsicsökkentést. Jelezte, 2002 és 2010 között, a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány alatt 15-ször emelkedtek az energiaárak, a lakossági gáz ára a háromszorosára, a villanyé a kétszeresére nőtt. A hatósági árak pedig - a jelenleg a DK-ban politizáló - Molnár Csaba energiaügyi minisztersége alatt emelkedtek a legmagasabban - jegyezte meg.
    
"Ha most rajtuk múlna (...), akkor nem számítana milyen hideg van, az árak továbbra is kúsznának föl" - fogalmazott Németh Szilárd.
    
Az nem újdonság, hogy a baloldal támadja a rezsicsökkentést, de az intézkedést meg kellett védeni a brüsszeli bürokráciától és a Soros György magyar származású amerikai üzletember által támogatott olyan "álcivil szervezetektől" is, mint például az Energiaklub - mondta.
    
A Fidesz frakcióvezető-helyettese felidézte, hogy az MSZP, a DK, az Együtt és a Párbeszéd politikusai is bírálták a rezsicsökkentést. Közülük például az utóbbi párthoz tartozó Karácsony Gergely zuglói polgármesternek is "szúrja a szemét a rezsicsökkentés" - mondta a kormánypárti képviselő, aki megjegyezte, hogy a napokban éppen Zuglóban fagyott halálra két hajléktalan.
    
Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A hatósági ár megszüntetésével kapcsolatos brüsszeli elképzelésekre kitérve Németh Szilárd arról beszélt, hogy e terv a nagy német energiacégek versenyelőnyének megtartásáról szól. Szerinte egyébként a paksi atomerőmű bővítését is azért kritizálják sokan, mert így Magyarország önállóan tud energiát termelni, és nem kellenek hozzá külföldi tulajdonú energiaközvetítő cégek.
    
A fideszes politikus kérdésre közölte, hogy Magyarországon a hatósági energiaár harmadával alacsonyabb, mint a piaci.
    
Azt is kijelentette, hogy mind az ipar, mind a lakosság energiaigényét ki tudják szolgálni.
    
Azzal kapcsolatban, hogy hétfőn a Jobbik azt közölte, feltörték egy irodájukat a Képviselői Irodaházban, Németh Szilárd azt felelte: mostanra kiderült, hogy ez kacsa.
    
Németh Szilárdot megkérdezték arról, hogy a hírek szerint törvényjavaslat készül a civil szervezetek vezető tisztségviselőinek vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségéről. Erre reagálva úgy fogalmazott: a "Soros-birodalom" "álciviljeit" azért tartják fenn, hogy "a globális nagytőkét és a politikai korrektség világát átnyomják a nemzeti kormányok fölött". Példaként beszélt az illegális bevándorlással kapcsolatos magyar kormányzati álláspontról, amelyet ezek a civil szervezetek "ezerrel támadnak", ami szerinte megengedhetetlen.
    
"Ezeket a szervezeteket minden eszközzel vissza kell szorítani, és azt gondolom, hogy el kell innen takarítani. És most ennek, úgy érzem, eljött a nemzetközi lehetősége" Donald Trump amerikai elnökké választásával - mondta.
    
A törvényjavaslatról szólva jelezte, hogy minden ilyet támogatni fog a Fidesz-frakció. A szóban forgó tervezet célja, hogy "tisztán lássunk" - tette hozzá.

(MTI)