A Nemzetközi Valutaalap (IMF) üdvözölte a magyar gazdaság több éve tartó jó teljesítményét, értékelésük szerint ezt a növekedést támogató gazdaságpolitika, az európai uniós források magas szintű felhasználása, valamint a kedvező külső környezet is elősegítette – emelte ki a Nemzetgazdasági Minisztérium az IMF szakértői jelentésből pénteki közleményében.


Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A Valutaalap értékelése szerint a gazdaság és a bankszektor fejlődése és a hitelezés újraindulása fényében lehetőség nyílik a nem konvencionális monetáris eszközök fokozatos kivezetésére – írták.
    
A szervezet 2017 folyamán – összhangban a hazai gazdaságpolitikai tervekkel – a termelés és a fogyasztás további bővülését, a beruházások élénkülését és a munkanélküliség további mérséklődését várja.
    
Az IMF idén 2,9 százalék, jövőre 3,0 százalék bruttó hazai termék (GDP)-bővüléssel és 2,5 százalékos, valamint 3,2 százalékos éves átlagos inflációval számol a jelentésben található táblázat szerint.
    
A jelentésben az NGM szerint kiemelik: a stabil üzleti környezet szempontjából fontos a kiszámítható gazdaságpolitika, a szabályozások korszerűsítése és az átláthatóság.
    
A Valutaalap úgy ítélte meg, a növekedésbarát gazdaságpolitikát kiegészítő átfogó strukturális reformok és az európai uniós források hatékony felhasználása által elérhető a potenciális növekedés bővítése és az államadósság további csökkentése – írta az NGM.
    
A Valutaalap ugyancsak üdvözli az adóigazgatás reformja kapcsán elért eredményeket, a gazdaság további fehérítését és az adóbeszedés mértékének jelentős javulását. A közfoglalkoztatási program kapcsán elismerően szól az elsődleges munkaerőpiacra átlépést segítő ösztönzők beépítéséről, amit fontos lépésnek értékel a termelékenység növelésére.
    
A szakértői jelentés a 2016. évi lassabb növekedést az  uniós források alacsonyabb fokú felhasználásának és ebből fakadóan a beruházások visszaesésének tulajdonítja – írta az NGM.
    
A szakértői jelentést, amely az IMF Alapokmány IV. cikkelye szerint, idén február-márciusában Budapesten lefolytatott gazdaságpolitikai konzultáció megállapításait tartalmazza, az IMF igazgatósága május 10-én tárgyalta meg és adta közre – áll a tájékoztatásban.

MTI