Fotó: ShutterStock.com (illusztráció, szerk.)

A gazdasági növekedés fenntartásához a tudásba kell beruházni, e téren az egész országnak előre kell lépnie – mondta Csath Magdolna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció, szerk.)

Jelentős átalakulásban van a világgazdaság, ami megtorpanással járhat, de ebből az átalakulásból nem szabad kimaradni, különben nem lesz fenntartható a jelenlegi növekedés. A magyar gazdaságnak vannak még munkaerő-tartalékai, de hiányzik a szakmai tudás, munkakultúra, ezen kell javítani – magyarázta a szakember.

Kifejtette: a változáshoz szükséges dinamikát a kkv-k adhatják, ezért fontos a támogatásuk. A hatóságoknak célszerű partnerként kezelni, segíteni a vállalkozásokat, hisz mindenkinek az az érdeke, hogy sikeresek legyenek, munkahelyeket működtessenek és adózzanak – mutatott rá.

Arra a felvetésre, hogy ideje lenne a magyar vállalatoknak külföldön is terjeszkedniük, a szakember úgy reagált: a hazai vállalkozásoknak előbb meg kellene erősödniük és idehaza sikeressé válniuk. Szükség lenne arra is, hogy a multik Magyarországon ne csak összeszerelő üzemeket tartsanak fenn, hanem magasabb hozzáadott értéket tartalmazó tevékenységet is végezzenek, így a magyar munkaerő feljebb léphetne a nemzetközi termelési értékláncokban – tette hozzá.