Másfél évtizeddel ezelőtti bevezetése óta a legalacsonyabbra csökken a diákhitelek kamata 2017 első fél évében – közölte a Diákhitel Központ Zrt. az MTI-vel hétfőn.

A szabad felhasználású diákhitel 1 konstrukció kamata 3,75-ről 3,35 százalékra csökken a 2017. január 1. és június 30. közötti időszakban, míg a diákhitel 2 kamatát 5 százalék helyett 3,90 százalékban állapították meg, de az ügyfelekre eső része továbbra is fix 2 százalék.

Az MFB csoporthoz tartozó Diákhitel Központ Zrt. a hitelnyújtáshoz szükséges forrásait változatlanul a pénz- és tőkepiacról vonja be, állami kezességvállalás mellett. A finanszírozáshoz szükséges külső forrásokat rövid lejáratú készenléti hitelek és hosszú lejáratú kölcsönök formájában kereskedelmi bankoktól, magyar és nemzetközi speciális finanszírozó intézményektől, illetve nyilvános kötvénykibocsátásokon keresztül a tőkepiacról szerzi. A forrásszerzés jelentős eszközei az Európai Beruházási Bankkal kötött finanszírozási szerződések is, amelyek hosszú lejáratú források kedvező feltételű igénybevételét teszik lehetővé a Diákhitel Központnak. A 2010 óta tulajdonosi joggyakorló Magyar Fejlesztési Bank Zrt. szintén előnyös forrásszerzési lehetőséget biztosít a társaság számára.

Közölték: a hitelben részesültek száma másfél évtized alatt meghaladta a 378 ezret, a kihelyezett hitelösszeg pedig lassan eléri a 315 milliárd forintot. Az adatok is azt mutatják, hogy a Diákhitel Központ kulcsfontosságú szerepet játszik a hazai felsőoktatás finanszírozásában és nagyon sok diáknak jelent komoly segítséget a főiskolai, egyetemi tanulmányaik elvégzése során – áll a közleményben.

A Diákhitel felvehető összegei a 2016/17-es tanévben is változatlanok: a szabad felhasználású diákhitel konstrukció esetében havi 15 és 50 ezer forint közötti összeg igényelhető, míg a kizárólag képzési díjra fordítható diákhitel 2 felvehető összegének maximuma az adott képzésre meghirdetett önköltségi díj.

MTI