A baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója (áfa) 5 százalékra csökken 2017. január 1-jén.

Csorbai Attila, a Baromfi termék Tanács (BTT) elnök-igazgatója az MTI-nek elmondta, a kedvezményes áfakulcs alkalmazását régóta szorgalmazta a szakmai szervezet.

Azzal, hogy a mostani 27 százalékról 5 százalékra mérséklődik az áfa, nőhet a belföldi baromfihús- és tojásfogyasztás,  csökkenhet a szürke- és a feketegazdaság aránya a termékpályán. A hús esetében az adócsökkentés egyenlő versenyesélyt teremt az ágazatnak, miután ez év január 1-jétől csak a sertés tőkehúsok adótartalma csökkent.

A baromfitermékek áfájának csökkentése országosan mintegy 55 milliárd forint fogyasztói megtakarítást jelenthet – közölte a BTT elnök-igazgatója.

A szakmai szervezet forgalmazási adataiból kalkulálva a magyar fogyasztók átlagosan évi 23 344 forintot költenek baromfihúsra, ebből csirkehúsra 16 793 forintot – mondta.

Amennyiben változatlan keresleti és kínálati feltételek lesznek jövőre is, és a fogyasztás szerkezetében nem történik változás, úgy jövőre ez a kiadás 4045 forinttal csökken, egy négytagú család havi 1350 forintot takaríthat meg – jegyezte meg Csorbai Attila.

Hozzátette: ma Magyarországon egy ember évente mintegy 30-32 kilogramm baromfihúst fogyaszt el, ha ehhez a különféle baromfihús készítményeket – például a felvágottakat – is hozzászámítják, akkor a fogyasztás mintegy 40 kilogramm évente és fejenként.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerinti tojásfogyasztási adatokkal számolva mintegy 8600 forint körüli összeget költenek az emberek tojásra egy évben, ez az áfacsökkentés hatására 7110 forintra csökkenhet 2017-ben.

A szakember szerint így jövőre a mostani darabonként 40 forint helyett 33 forint lesz a legolcsóbb fehérjeforrás darabja, illetve 2017-ben ugyanakkora összegért 215 tojás helyett 260 darabot vehetnek a vásárlók.

MTI