Az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta a Jobbik által az európai bérunióért indított polgári kezdeményezést, így elindulhat az aláírásgyűjtés – közölte Gyöngyösi Márton, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

A politikus felidézte, hogy szövetségeseikkel az egyenlő munkáért egyenlő bért elvének érvényesítését tűzték ki célként, vagyis szeretnék kiküszöbölni a keleti és nyugati bérek közötti különbséget. Az uniós csatlakozás óta erre várunk – tette hozzá.

Értékelése szerint míg a Fidesz a saját hatalma megtartása érdekében, álügyek mentén folytat szabadságharcot Brüsszellel, az MSZP pedig „gátlástalan kiszolgálója” a brüsszeli hatalomnak, addig a Jobbik szerint ellenzékből is érvényre lehet juttatni a nemzeti érdeket.

Gyöngyösi Márton szerint bebizonyosodott, hogy van uniós eszköz a bérek felzárkóztatására. Brüsszel azt üzente Orbán Viktornak, hogy támogatja a Jobbik kezdeményezését – értelmezte a jóváhagyó döntést, amellyel szerinte a bérunió a migrációval azonos szintre helyezkedett. A valódi szolidaritás nem a bevándorlással kapcsolatos, hanem a tagállamok egymás iránti érzékenységével – tette hozzá.

A politikust kérdezték Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje ígéreteiről is, amelyeket az országos nyugdíjasparlament rendezvényén tett. Azt felelte: a választás előtt mindig beindul a felelőtlen ígérgetés, a szocialisták gyakran megszólítják a nyugdíjasokat. Azonban 2002 és 2010 között volt lehetőségük, hogy érdemben foglalkozzanak a helyzettel, ebbe is belebuktak, így jobban tennék, ha nem bocsátkoznának ilyenekbe – foglalt állást Gyöngyösi Márton.

MTI