A jövő évi költségvetésben azzal kalkulál a kormány, hogy a 2013 óta az európai uniós átlagot meghaladó gazdasági növekedés idén és jövőre is fennmaradhat, ez teremti meg a fedezetet azokhoz az adócsökkentésekhez, illetve többletkiadásokhoz, amelyeket a jövő évi költségvetés tartalmaz – mondta az M1 aktuális csatornának szerdán Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államháztartásért felelős államtitkára.

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Kiemelte: mindez úgy tud megvalósulni, hogy mellette megmarad az államháztartás stabilitása. Jövőre 2,4 százalékos GDP-arányos hiánnyal és az államadósság csökkenésével kalkulálnak.

A kormány arra számít, hogy a bérek alsóbb jövedelmi kategóriákban történő emelése a magasabb jövedelmi kategóriákban is a bérek növekedését eredményezi, és a lakosság a több pénzből többet fog fogyasztani – ismertette az államtitkár.

Hozzátette, a beruházások is növekedni fognak, a lakásépítéseknél ezt már látni, és az európai uniós források felhasználása is magasabb szintet ér majd el 2018-ban. Azzal, hogy az európai gazdaság növekedni tud jövőre, emelkedhet a kereslet a magyar termékek iránt az exportpiacon – mondta Banai Péter Benő.

Beszélt arról is, arra az esetre, ha a 4,3 százalékos növekedés mégsem tudna megvalósulni, a jövő évi költségvetésben vannak olyan tartalékok, amelyek az esetlegesen kieső bevételeket vagy valamilyen ok miatt szükséges többletkiadásokat finanszírozni tudják úgy, hogy a már eldöntött adócsökkentések, béremelések zavartalanul megvalósulhassanak.

MTI