Konzultációsorozatot szervez a magyar állam 25 helyszínen február 5. és március 6. között. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és intézménye, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által jegyzett, minden megyét, országszerte összesen 25 helyszínt érintő Országos Innovációs Fórum célja a 2021-2027-es uniós pénzügyi ciklusra való felkészülés, a kis és közepes vállalkozások számára megnyíló pályázati lehetőségeknek a cégek igényeihez igazítása, a kutatás, a fejlesztés és az innováció jelentőségének tudatosítása a piacra lépés érdekében.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

– Egy felmérés szerint a magyar kkv-szektor szereplőinek 91 százaléka azért nem innovál, mert nem tartja szükségesnek, nem látja okát – hívta fel a meghökkentő tényre a figyelmet a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnökhelyettese egy háttérbeszélgetésen. Sebők Katalin szerint ezért nagyon fontos a szemléletformálás, a cégek motiválása és aktivizálása, valamint a fokozódó hálózatosodás, amihez regionális együttműködésre is szükség van, már csak azért is, mert Magyarország az Európai Unió összesített innovációs indexét tekintve csak a 21. helyet foglalja el.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium tudás- és innováció-menedzsmentért felelős helyettes államtitkára úgy látja, bizonyos területeken nem sikerült előre lépni az elmúlt években, a visegrádi országokban Magyarországon a legalacsonyabb a vállalkozási kedv, ezért az eddigieknél hatékonyabban kell segíteni a kis és közepes vállalkozásokat, erősíteni kell a duális képzést, a kutatói létszámot pedig legalább 36 ezer főre kell emelni. Szigeti Ádám elmondta, hogy az innováció társadalmi jelentőségű kérdés, ezért új Nemzeti Kutatás-fejlesztési és Innovációs Stratégiát kell megalkotni. A február 5-én induló Országos Innovációs Fórum célja, hogy ehhez minél több észrevételt, javaslatot, ötletet begyűjtsenek.

– A kutatás, a fejlesztés és az innováció hármasának lényege, hogy egy ötlet az alaptudástól eljusson a piaci értékesítésig – hangoztatta Parragh László. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke hangsúlyozta, hogy nem a ráfordított összeg, hanem a piacon hasznosulni képes alapkutatások mennyisége a meghatározó. Hozzátette, sem az állam, sem a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nem végezheti el a vállalkozások helyett a munkát, de rávilágíthatnak az innováció jelentőségére, föltehetik azt a cégek horizontjára.

– Az elmúlt években nem romlott, de nem is javult a helyzet – mondta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke. Birkner Zoltán arról számolt be, hogy a hivatalnak jelenleg mintegy 1200 vállalkozóval van hozzávetőlegesen 4000 élő szerződése, de ez megduplázható. Az elnök szerint ezért az intézménynek szolgáltató jelleget kell ölteni, ki kell kérni a felhasználók, a pályázó vállalkozók véleményét. A cél, hogy társadalmasítsák az innováció ügyét, megvilágítva, hogy a dolgok másképp intézése örömöt és sikert ad. Szorosabbá kell tenni továbbá a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal, a kkv-szektor és az egyetemek együttműködését.

Az Országos Innovációs Fórum eseményeinek helyszíneiről, időpontjairól a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal internetes oldalán lehet tájékozódni.