Az MKB Bank új informatikai rendszer használatára áll át, amely a pénzintézet több napig tartó informatikai leállásával valósítható meg. Az informatikai leállás 2018. június 29. (péntek) 17:45 órától július 5. (csütörtök) reggel 8 óráig tart majd – ismertették a bank vezetői hétfőn Budapesten, sajtóbeszélgetésen.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

Hetényi Márk, az MKB vezérigazgató-helyettese elmondta: az informatikai leállás időtartama alatt az MKB pénzügyi és befektetési szolgáltatásai – a bankkártya-szolgáltatás kivételével – sem személyesen, sem elektronikus csatornákon, sem a TeleBANKár ügyfélszolgálaton keresztül nem lesznek elérhetőek. 

Tájékoztatása szerint a bank által kibocsátott bankkártyák vásárlásra és ATM-ből történő készpénzfelvételre, a korábban letöltött és telepített MKB Pay szolgáltatás pedig vásárlásra a leállás időtartama alatt is igénybe vehetőek lesznek a bankszámla, illetve a hitelkártyaszámla fedezetének összegéig. Az MKB a bankkártyaletiltás lehetőségét is biztosítja – tette hozzá.

Hetényi Márk elmondta: minden ügyfelet írásban, személyre szólóan értesítettek az átállásról, hozzátéve, hogy a bank honlapján a Megújulás menüpontban részletes tájékoztatót tettek közzé.

Az MKB vezérigazgató-helyettese elmondta: az átállás hosszú távon számos előnnyel jár majd mind a bank, mind az ügyfelei, partnerei, így a vállalatok és a fintech cégek számára is.

Koczka Dániel ügyvezető igazgató elmondta: a projektet 2 és fél  évvel ezelőtt kezdték, az új rendszert több ezer teszttel vizsgálták. 

Kovács Larissza igazgató elmondta: június 29-én (pénteken), az átállás előtti napon 15 óráig lesznek nyitva a bankfiókok, azt követően július 5-én, reggel nyitnak újra. Július 2-4-ig bankszünnapot tartanak, amelyre megkapták az engedélyt. Az IT-rendszerek ebben az időszakban nem üzemelnek majd, az átállás időszaka alatt beadott megbízások július 5-én teljesülnek – tette hozzá.

A bankkártyák egyenlegét, a hitelkártyák fedezetét célszerű az átállás előtt feltölteni, akiknek esetleg nincs bankkártyájuk, a szükséges készpénzt jó előre felvenni, a vállalati ügyfeleknek pedig a csoportos munkabér- és egyéb utalásokat az átállás előtti napokra előrehozni – mutatott rá Kovács Larissza.

Kérdésre válaszolva Hetényi Márk elmondta: a pénzintézetnek napjainkban mintegy 175 ezer lakossági ügyfele van, és hozzávetőleg 40 ezer vállalati. 

Egy másik kérdésre a vezérigazgató-helyettes elmondta: a bank kiemelten foglalkozik az induló fintech cégekkel a különböző inkubátor programokon keresztül, napjainkban 14 fintech cég vesz részt az MKB valamilyen inkubátor programjában. Tavaly 6 magyarországi startup céggel  foglalkoztak, idén már az egész közép-kelet-európai régióból 8 újabb fintech vállalkozással kezdték meg az együttműködést. Az MKB együttműködő partnereknek, és nem versenytársaknak tekinti a fintech cégeket – emelte ki Hetényi Márk.