Inkubátorház és gépalkatrészeket gyártó csarnok alapkövét tették le a Sümegi ipari parkban. A mintegy 700 millió forintos beruházás a tervek szerint az év végére valósul meg.

Fotó: Somfai Sándor/Demokrata, archív

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára a szerdai ünnepségen azt mondta, a beruházás jól példázza a kormány azon törekvését, hogy a hazai kis- és középvállalkozások támogatása révén azok minél magasabb hozzáadott érték előállításával, minél több innovatív megoldást alkalmazva pozícionálják magukat újra a hazai és nemzetközi piacon.     

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a sümegi beruházások mintegy követik az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kitűzött prioritásokat. Példaként említette az önkormányzati napelempark létrehozását, amely a tiszta energia felhasználásának jegyében született, az ipari park szereplői által újrahasznosított alapanyagfelhasználást, a tudás és a képzés fontosságának felismerését, mely az intézmények felújításában érhető tetten.

Cseresnyés Péter a kis- és középvállalkozókat támogató politika eredményének nevezte, hogy 2018-ban a hazai közbeszerzések összértékének 58 százalékát ez a szektor nyerte el, és míg 2010 előtt ezek a vállalkozások 52-56 százalékos adót fizettek, 2019-re ez az arány 36 százalékra csökkent.

A jó eredmények mellett azonban még számtalan tennivaló van ezen a területen, hiszen a kis- és középvállalkozások egy nagyvállalathoz képest háromszor több munkaerővel állítanak elő ugyanakkora értéket. Ennek oka a nagyvállalatok technológiai és hatékonysági fölénye, mely a vállalati innovációval áthidalható – fogalmazott az államtitkár.

Végh László, Sümeg polgármestere (Fidesz-KDNP) elmondta, hogy a megvalósítandó 1034 négyzetméteres csarnok és 400 négyzetméteres, kétszintes inkubátorház mintegy 50 új munkahelyet teremt majd.     

A 600 millió forintos uniós forrás mintegy 100 millió forint önerővel egészül ki – tette hozzá.     

A polgármester felidézte, hogy a 90-es évek elején 20 százalékos munkanélküliség jellemezte a térséget, az évtized végén az ipari üzemek betelepülése kisebb fellendülést hozott, majd a terület ipari parkká minősítése 2015-ben újabb távlatokat nyitott.     

Fenyvesi Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az 5 esztendővel ezelőtti 10 százalékos munkanélküliségi ráta mára 3,7 százalékosra mérséklődött.     

Az ipari, turisztikai, intézményi fejlesztések révén a fiatalok előtt új távlatok nyílnak és nagy eséllyel a korábban külföldön megélhetést kereső magyarok is hazatérnek – tette hozzá.