Fotó: ShutterStock.com, illusztráció

A hazai kihívásokhoz illeszkedő adórendszer és az adócsökkentés politikája jól működik, a gazdaságfehérítő intézkedések az államháztartás számára jelentős többletbevételeket hoztak – mondta a Pénzügyminisztérium államtitkára az Euromoney gazdasági magazin szerdai bécsi konferenciáján a minisztérium közleménye szerint.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A tárca tájékoztatása szerint Gion Gábor pénzügyekért felelős államtitkár a magazin kelet-közép-európai fórumán hangsúlyozta: a magyar gazdaság – az uniós átlagot jóval meghaladó – jó teljesítménye mögött a munkavállalókat, a vállalkozásokat és a családokat támogató átgondolt pénzügyi és adópolitikai lépések állnak.

A költségvetés bevételei az adócsökkentések ellenére jelentősen emelkedtek: tavaly 724 milliárd forinttal több bevétel érkezett a legfontosabb közterhekből, vagyis a társasági és a jövedéki adóból, az áfából, a járulékokból, a szociális hozzájárulási adóból, valamint a személyi jövedelemadóból, mint 2017-ben – mutatott rá.

Gion Gábor a magyar gazdaságpolitika elmúlt időszakát értékelve kijelentette: a legfrissebb adatok szerint a kitűzött céloknak megfelelően a gazdaság folyamatosan növekszik, a foglalkoztatás bővül, a munkanélküliség rekord alacsony szinten van. Az emelkedő bérek az alacsony inflációs környezetben jelentős fogyasztásbővülést eredményeznek, illetve a kedvező adószabályozás miatt is egyre nő a beruházások száma Magyarországon. Az adócsökkentés politikája kifizetődő, hiszen Magyarország már bekerült a világ tíz legjobb befektetési célpontja közé. Csak tavaly 98 külföldi nagyberuházás érkezett, amellyel 17 ezer új munkahely létesült Magyarországon, a beruházások összértéke pedig meghaladta az 1380 milliárd forintot – tette hozzá. 

Az államtitkár szerint a hatéves bérmegállapodás gazdaságpolitikai mérföldkőnek tekinthető, amely a munkaadói adóterhek jelentős csökkentését, az egységessé váló társasági adókulcs egyszámjegyűvé tételét, továbbá a 2018-at követő években a reálbér-növekedéstől függő további munkáltatói adómérséklést tesz lehetővé. A magyar gazdaság előtt álló feladatokat ismertetve Gion Gábor a versenyképesség szempontjából fontos magas hozzáadott értéket teremtő termelési folyamatok megerősítésére hívta fel a figyelmet.