Folytatódhat a foglalkoztatottak számának növekedése, illetve a munkanélküliek számának csökkenése ebben az évben, a munkaerőpiac szerkezete pedig kedvező irányba mozdulhat – kommentálták a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatait az MTI-nek nyilatkozó elemzők.

Fotó: http://www.shutterstock.com/illusztráció

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint szezonális hatások miatt a következő hónapokban a foglalkoztatottak száma átmenetileg csökkenhet, így az év elején újra 5 százalék közelébe emelkedhet a munkanélküliségi ráta, ami a tavalyi negyedik negyedévben 4,4 százalékos volt. Az év második felében azonban már 4 százalék közelében lehet a munkanélküliség, így a szakértő az idei év egészében 4,5 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát vár, a tavalyi 5,1 százalék után.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint lassulni fog a munkanélküliségi ráta csökkenése, ugyanakkor átrendeződés várható a munkaerőpiacon. A szakértő arra számít, hogy a tavaszi és a nyári hónapokban már nem a közfoglalkoztatottak, hanem az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma nő majd erőteljesebben, elindul az áttolódás az állami szektorból a magánszektorba, illetve a foglalkoztatási adatokat javíthatja az inaktívak megjelenése a munkaerőpiacon.

MTI