A magyar gazdaság a következő években is kiegyensúlyozott és fenntartható pályán, dinamikusan bővül majd, stabil költségvetés, folyamatosan csökkenő államadósság és magas foglalkoztatottság mellett – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) 2017-2021-es időszakra vonatkozó makrogazdasági és költségvetési prognózisáról szóló közleményben.

Az NGM közlése szerint 2017-ben 4,1 százalékra, 2018-ban pedig 4,3 százalékra gyorsulhat a magyar gazdaság növekedése. Kiemelték: a gazdasági növekedés széles bázison nyugszik, szinte minden szektor hozzájárul a kedvező teljesítményhez.

A kormány 2017-re és az azt követő évekre vonatkozó növekedési előrejelzése már egy éve változatlan, mivel a beérkező adatok eddig visszaigazolták, hogy a 2016 decemberében prognosztizált növekedési pályán halad a magyar gazdaság. A költségvetést a kormány úgy állította fel, hogy változatlanul támogassa a gazdasági növekedést, segítse a gazdaság- és társadalompolitikai célok elérését, miközben a hiány továbbra is jóval a GDP 3 százaléka alatt maradjon, az államadósság csökkenése folytatódjon – írta az NGM.

A közleményben kitértek arra: az idén a növekedés egyik fő hajtóerejét a beruházások jelentik, köszönhetően a lakásépítéseket ösztönző otthonteremtési programnak, az uniós források egyre nagyobb mértékű felhasználásának, valamint a nagyvállalatok további kapacitásbővítésének. Idén ösztönzően hatott a hatéves bér- és adómegállapodás keretei között 2017-től 9 százalékra csökkentett, az Európai Unióban legalacsonyabbnak számító társasági adókulcs is.

Rámutattak: a foglalkoztatás bővülésével és a bérek dinamikus emelkedésével párhuzamosan a fogyasztás is számottevően hozzájárul a növekedéshez.

A termelési oldalon a legnagyobb mértékben – többek között az élénk belső keresletnek, a turizmusnak, az ingatlanpiacnak köszönhetően – a piaci szolgáltatások támogatják a növekedést.

Az építőipar kiugró növekedése nagyrészt a fellendülő lakásépítések, valamint az uniós társfinanszírozásból megvalósuló infrastruktúra-fejlesztések együttes eredménye, miközben az ipari termelés gyorsuló növekedési ütemének hátterében többek között a közelmúltban végrehajtott kapacitásbővítések állnak.

A növekedési folyamatokhoz jelentősen hozzájárul, hogy a versenyszféra erőteljes munkaerő-keresletének köszönhetően újabb rekordokat ért el a munkaerőpiac. A legfrissebb adatok szerint több mint 4,4 millióan dolgoznak Magyarországon, amire eddig még nem volt példa, miközben a munkanélküliségi ráta sem állt még a jelenlegi 4 százaléknál kedvezőbb szinten.

A NGM dokumentuma szerint a növekedés fenntarthatóságát mutatja, hogy a dinamikus bővüléssel párhuzamosan az infláció mérsékelt maradt, és a pénzügyi egyensúlyi folyamatok is kedvezőek.

Az államháztartás gazdálkodása kiegyensúlyozott, az államadósság is évről évre csökkenő pályán van. Szintén kedvező, hogy az állam finanszírozását tekintve a külföldiek szerepe, valamint ezzel párhuzamosan az adósság devizaaránya is jelentősen mérséklődik.

A tartósan fegyelmezett költségvetési politikának és a gazdasági teljesítmény további erősödésének köszönhetően tovább javult Magyarország piaci megítélése. Ezt tükrözi egyrészt az országkockázati felár folytatódó mérséklődése, másrészt, hogy a három nagy hitelminősítő közül kettő már pozitívra változtatta Magyarország minősítési kilátását – olvasható az MGM közleményében.

MTI