Elismerték a nők kettős erőfeszítését

A kormányváltás óta emelkednek a nyugdíjak és reálértékük is növekszik, a 2011-ben bevezetett Nők40 programmal pedig a kabinet a nők kettős erőfeszítését ismerte el. Akik éltek a lehetőséggel, azok gyermekeiknek és unokáiknak is több segítséget tudnak nyújtani.

Küzdelmes éveket tudhatnak maguk mögött a mai nyugdíjas nemzedékek. Ifjúságuk idején átélték a kommunista diktatúrát, később, a rendszerváltoztatás után, a kilencvenes évek közepén beleszakadtak a mellékállásokba, hogy polgári életet építsenek a maguk és a gyerekeik számára. S persze ők voltak azok is, akiknek a munkanélküliség alapjaiban rendítette meg az egzisztenciáját. Amit pedig sikerült kimenteniük az átalakulás viharából, az elúszott a szocialista–szabad demokrata kormányok sorozatos megszorításai miatt.
Az utolsó csapást e nemzedékekre a 2007–2010 közötti egyre mélyülő gazdasági, pénzügyi válság mérte. Sokak vállát jelzáloghitelek nyomták, amelyeket azért vettek fel, hogy megakadályozzák gyerekeik mélybe zuhanását. Rettegve várták a szilveszter hetét, hiszen évtizedeken át akkor jelentették be a következő, január elsején életbe lépő áremeléseket. A fűtetlen szobák szaporodása és az egyre szegényesebb táplálkozás mutatta: az amúgy is alacsony nyugdíjak értéke évről évre csökken.

A drámai folyamatokat a KSH adatai is igazolták. Csak 2007 és 2010 között – a romló gazdasági mutatók és a 13. havi nyugdíj eltörlése miatt – átlagosan 8,5 százalékkal ért kevesebbet az idős emberek járandósága, mint korábban.
A Fidesz–KDNP 2010-es kormányra kerülésekor a cél ezért a nyugdíjak reálérték-csökkenésének megállítása, illetve a lehetőségekhez mérten a járandóságok összegének emelése volt. A kormányzati intézkedések eredményeként 2010 és 2017 között sikerült a nyugdíjak reálértéknek 9,5 százalékos növekedését elérni. A nyugdíjasok szempontjából is fontos, hogy csökkent az alapvető élelmiszerek forgalmi adója. 2016-ban a sertéshúsé, 2017-ben pedig 5 százalékra mérséklődött a tej, a tojás és a baromfihús áfája. 2018 januárjától a hal áfája is 5 százalékra apad.

Mindazonáltal a kormány nem mondhatott le arról sem, hogy megemelje a nyugdíjak összegét. Míg a szocialisták alatt a nyugdíjba vonulóknak korábbi jövedelmük 54 százalékával kellett gazdálkodniuk, jelenleg annak 67 százalékára számíthatnak. Ennek köszönhetően az átlagnyugdíj jelenleg 122 ezer forint, szemben a 2010 eleji 83 400 forinttal. A kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzésén és a nyugdíjak emelésén kívül 2016-ban 10 ezer forintos Erzsébet-utalvánnyal is meglepte karácsonyi ajándékként az idős embereket.

A gyermekes családok terheinek csökkentését is szolgálta a 2011-ben bevezetett Nők40 program. Azóta a 40 év szolgálati időt szerző asszonyok teljes nyugdíjra jogosultak életkoruktól függetlenül. Ezzel a kormány a nők háztartásban és a munkahelyen végzett kettős erőfeszítését ismerte el. A lehetőséggel eddig 200 ezren éltek – ők gyermekeiknek és unokáiknak is nagyobb segítséget tudnak biztosítani, jelentős támogatást nyújtva ezzel a magyar családoknak.