Fotó: MTI/Marjai János

Az építőipari segédanyagokat gyártó és forgalmazó Mapei Kft. 2,4 milliárd forintból bővíti sóskúti gyárát és raktárát, a beruházás alapkövét szerdán tették le.

Aradszki András, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője kiemelte, egy ilyen jelentős beruházás bizalmat is jelez, azt, hogy a gazdaság szereplői szerint a magyar gazdaság jó úton halad, van tere és lehetősége a fejlesztésnek, lesz piac, bővül a fogyasztás.

Kiemelte a stabilitás és kiszámíthatóság fontosságát is, amire a jövőben is lehet építeni. A képviselő megjegyezte, hogy a magyar gazdaság előtt álló következő nagy kihívás a versenyképesség további növelése, amihez szükségesek az olyan elkötelezett, bátor, szakértelemmel rendelkező cégek, mint a Mapei.

Aradszki András hangsúlyozta, hogy a magyar gazdaság fundamentumai versenyképesek. Alacsony a költségvetési hiány, a növekedés meghaladja az európai uniós átlagot, az államháztartás hiánya csökkenő tendenciát mutat, emellett olyan növekedési pálya indult el, amely egyre inkább a szakértelemre, a versenyképesség erősítésére alapoz, és nem az olcsó magyar munkaerőre – mondta.

Markovich Béla, a Mapei Kft. ügyvezetője egyebek mellett azt emelte ki, hogy magyar alapanyagból, magyar munkaerővel kívántak termelni. A mostani fejlesztés célja a termelés bővítése – mondta, hozzátéve, hogy a beruházást a Mapei Kft. finanszírozza.

Kőnig Ferenc polgármester (független) egyebek mellett arra hívta fel a figyelmet, hogy a Mapei elsőként érkezett Sóskútra, az ő példájukat követve azóta több olyan cég érkezett ide, amely magas minőséget hosszú távon, gazdaságosan tud előállítani. A beruházás kivitelezője, a Market Építő Zrt. garancia arra is, hogy az ipari park fejlődése tovább folytatódik – fűzte hozzá.

A fejlesztés részeként a gyártókapacitás egy új, gravitációs rendszerű, energiatakarékos gyártósorral 55 ezer tonnáról 110 ezer tonnára nő, valamint egy 800 tonnás, betonadalékszer-gyártást segítő speciális keverőgéppel bővül. A raktárkapacitás a jelenlegi duplájára, 15 ezer négyzetméterre nő. Korszerűsítik és kibővítik az üzem szociális helyiségeit is, 40 személyes étkezőt, konditermet, öltözőket, kerékpár- és motorkerékpár-tárolót alakítanak ki.

A beruházás nyolc új munkahelyet teremt, a munkák várhatóan november végére fejeződnek be, a próbaüzemet követően a termelés 2018 elején indulhat.

A Mapei Kft. 165 embert foglalkoztat, forgalma 2016-ban 10,2 milliárd forint volt. A cég az építőipari segédanyaggyártás és -forgalmazás jelentős piaci szereplője Magyarországon.

A céget 1991-ben alapította az osztrák Mapei GmbH., a Mapei S.p.A. leányvállalata. Jelenleg a Mapei csoport a világ 5 kontinensén, 32 országban tevékenykedik, 81 leányvállalatból és 70 gyártóegységből áll.

MTI