Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Az LMP azt követeli a kormánytól, hogy azonnal állítsa le a Paks 2 beruházást, miután kiderült, hogy nem tudják garantálni az emberek biztonságát a földrengésmentesség szempontjából – mondta Ungár Péter, az LMP politikusa szerdai sajtótájékoztatóján.

Felidézte, az Átlátszó hozta nyilvánosságra a paksi beruházás geológiai vizsgálatáról szóló tanulmányt, amelyből kiderült, hogy komoly geológia szakmai szempontok vannak az erőmű elhelyezkedésével kapcsolatban.

Az LMP szerint ez is azt mutatja, hogy Fidesznek elsődleges fontosságú kérdés, hogy lehívja és Mészáros Lőrincnek folyósítsa az orosz devizahitelt, amitől sem a magyar emberek biztonsága, sem a szakmai érvek nem tudják eltántorítani őket.

Ungár Péter úgy vélte: akármit mond a kormány és akármennyi pénzt ad a “Fidesz-közeli médiának” a Magyar Villamosművek, nem lehet azt a tényt eltagadni, hogy drága orosz hitelből nem lesz olcsó magyar áram. Az LMP politikusa szerint a 3-as metró problémái is mutatják, hogy az orosz technológia, az orosz ipar termékek nem feltétlenül megbízhatóak.

Kijelentette, az LMP nem adja fel, annak ellenére, hogy a szerintük “fideszes” Patyi András vezetette Nemzeti Választási Bizottság megsemmisítette a paksi bővítéssel kapcsolatos LMP-s népszavazási kérdéseket. Hangsúlyozta, az atomenergiának csak alternatívája van, mégpedig a megújuló energia, amelynek az ára tavaly óta átlagosan a felére csökkent. Ezzel szemben a magyar kormány az egyetlen Európában, amely ezt az elavult technológiát használja – jegyezte meg.        

Arra a kérdésre hogy mit szólnak ahhoz, hogy a vizes világbajnokság idejére lekerülnek a Soros Györgyöt ábrázoló kormányzati plakátok, Ungár Péter közölte, az LMP helyesnek tartja, ha a Soros-plakátok lekerülnek, ugyanakkor önmagában azt ítélik felháborítónak, hogy a kormány semmilyen közérdekű adatot ezeken a plakátokon nem közvetít. Megjegyezte, az, hogy a Fidesznek milyen a viszonya egykori finanszírozójával Soros Györggyel, az az ő személyes “pszichodrámacsoport-kérdésük”.

Arról, hogy a vizes világbajnokság ingyenes wifi-hálózatát használók adatai akár orosz és azeri kezekbe is kerülhetnek, Ungár Péter elmondta: az LMP szerint ez a nemzeti konzultációban már felvetődött Yandex ügy folytatása, ezért a nemzetbiztonsági bizottság elé viszik a kérdést. Hozzátette: ezt a szolgáltatást sok magyar vállalkozás is tudta volna biztosítani, ezért nem érthető, hogy miért Azerbajdzsán és Oroszország csinálja.

A budai szuperkórházzal kapcsolatos kérdésre elmondta: nem azzal kellene foglalkozni, hogy egy helyen hatalmas költséggel építsenek kórházat, hanem a meglévőket kellene felújítani, hogy mindenhol legyen CT, MRI és WC-papír.

MTI