A parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke szerint az Európai Uniónak nincs eszköze a magyar munkabérek felzárkóztatására, azt a magyar gazdaság fejlesztésével lehet elérni.

Bánki Erik azzal kapcsolatban tartott sajtótájékoztatót, hogy az Országgyűlés hétfő délután politikai vitát tart az EU tagállamai közötti munkabérkülönbségek csökkentéséről jobbikos kezdeményezésre, amit az MSZP és az LMP is támogatott.

A Fidesz politikusa nonszensznek nevezte azt a jobbikos javaslatot, hogy Magyarország az uniótól várjon segítséget a bérek felzárkóztatása érdekében. Ezt egyrészt azzal magyarázta, hogy az a Jobbik fordul most az EU-hoz, amely néhány éve még EU-s zászlót égetett, és az uniós kilépés lehetőségét fontolgatta. Másrészt – folytatta – az Európai Uniónak semmilyen közvetlen eszköze nincs arra, hogy a magyar munkabérek felzárkóztatását bármilyen pályázattal, forrással támogassa. Megjegyezte: az Európai Bizottság inkább a multinacionális cégek érdekeit szolgálja ki.

A magyar bérek rendezését a magyar gazdaság fejlesztésével lehet elérni – jelentette ki Bánki Erik, aki szerint a kormány ezt bizonyította is 2010 óta, amikor vállalta, hogy mindent megtesz a bérfelzárkóztatásért. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett arra, hogy tavaly év végén megállapodás született a minimálbér és a szakmunkás minimálbér rendkívüli nagyságú megemeléséről. Közölte: 2010 és 2017 között 88 százalékkal emelkedett a minimálbér szintje.

A képviselő kifogásolta továbbá, hogy a kormány adócsökkentő politikáját – mint mondta – mind a Jobbik, mind az MSZP támadja.

Bánki Erik összegzése szerint a bérfelzárkóztatás érdekében hozott kormányzati intézkedések a 2010-ben vállaltakon is túlmutatnak, ami annak köszönhető, hogy a magyar gazdaság teljesítménye átlag fölött bővül, és ígéretüknek megfelelően minden ilyen teljesítménynövekedést „egy az egyben” a munkabérek növekedésére fordítanak.

MTI